Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki ‘Fırat Kalkanı’ harkatının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "hükümranlığına son vermek" için orada olduğuna dair açıklamalarına Rusya'dan tepki geldi.

Kremlin sözcüsü Peskov açıklamayı sürpriz diye nitelerken, Rus Dışişleri sözcüsü Zaharova "Biz söylenen sözlere değil uluslararası anlaşmalarda atılan imzalara bakarız" dedi.

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki Türk askeri birliklerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "hükümranlığına son vermek" için orada olduğuna dair açıklamalarının Moskova için sürpriz olduğunu ve Ankara'dan bir açıklama beklendiğini belirtti.
 
Erdoğan dün katıldığı bir toplantıda, Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin bir adım atamadığını kaydederek, "Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Mesele toprağın gerçek sahipleri topraklarına sahip olsunlar, bunu sağlamak için. Yani orada bir adaletin tesisi için varız. Devlet terörü estiren zalim Esed'in hükümranlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil" demişti.
 
Gazetecilere konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Açıklamalar bizim için sürpriz oldu" dedi. Peskov, "Bu çok ciddi bir açıklama ve hem önceki açıklamalardan hem de bizim mevcut duruma yönelik anlayışımızdan farklılık gösteriyor. Türk ortaklarımızın bununla ilgili bize bir açıklama sunacağını ümit ediyoruz" dedi.
 
'BELGELER İMZALANDI'
 
Alanya’da yaklaşık bir yıl aradan sonra 1 Aralık'ta gerçekleşecek Türk ve Rus dışişleri bakanları zirvesi öncesinde bir tepki de Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, düzenlediği haftalık basın toplantısında Erdoğan'ın sözleri sorulduğunda şu yanıtı verdi: "Biz Suriye krizi çözümü konusunda kimin ne söylediğine değil, üst düzey temaslar sırasında varılan ve imzalanan anlaşmalara bakarız. Bu konu ikili düzeyde temaslar yanı sıra Suriye Temas Gurubu toplantılarında da imzalanan belgelerle desteklenmiştir. Suriye krizinin ayrıca masa başına oturulması dışında güç kullanılmasına dayalı çözümü bulunmadığı defalarca tüm ilgili taraflarca vurgulanmıştır. Suriye konusunda tek çıkış yolunun masaya oturmak olduğu BMGK tarafından alınan kararda da vurgulanıyor."

(Kaynak: Hürriyet)