Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, IŞİD petrolünü Türkiye'ye taşıyan tankerlere ABD'li makamların 'göz yummasının' şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Rus sözcü, "ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından meslektaşlarımız, kanıt olarak sunduğumuz fotoğrafların orijinal olduğunu teyit etti. Ancak sınırdan geçen tanker görmediklerini iddia ediyorlar. Fotoğraf, durağan bir nesne olduğu için bu açıklamaları gülünç" dedi.

Konaşenkov, ABD'li yetkililerin çifte standart uyguladığını ve kelime oyunu yaptığını belirterek, yaşanan durumu 'absürd tiyatro' olarak nitelendirdi.

'IŞİD'İN BU KADAR ÇOK PARAYI NEREDEN BULDUĞU ANLAŞILDI'

Rus haber ajansı Sputnik’in haberine göre Rus yetkili, "ABD'ye Türkiye'ye petrol kaçakçılığını tespit etmeleri için teknik ekipmanlarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz. ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD'e ait petrol tesislerini 'seçerek' vurduklarını açıkladı. Konaşenkov "Sayın Carter, ABD Hava Kuvvetleri'nin son bir ayda teröristlere petrol tesislerinin sadece kârlı olanları vurduğunu açıkladı. Bunu nasıl anlamalıyız? Yani, son 1,5 senedir ABD, sadece zarar eden petrol tesislerini mi vuruyordu? Teröristlerin silah almak, yeni destekçi bulmak, kanlı terör eylemleri düzenlemek için gerekli parayı nereden bulduğu ve IŞİD'in kontrolündeki toprakların bu süreçte 3 katına nasıl çıktığı şimdi anlaşıldı" dedi.

‘ABD'YE İHA'LARI İZLEMESİNİ TAVSİYE EDİYORUZ'

ABD'nin Türkiye-Suriye sınırından geçen petrol tankerleri tespit edememesine ilişkin sözlerini sürdüren Konaşenkov, "ABD'nin bunun için her türlü teknik ekipmana sahip olduğunu düşünüyoruz. Rusya, petrol kaçakçılığını ortaya koyan gerek fotoğraf, gerek video kanıtları sundu. Eğer bunlar ABD için yeterli değilse, o halde Türkiye-Suriye sınırında teröristlerin kontrolündeki petrol zengini bölgelerde son dönemde sayıları üç katına çıkarılan İHA'ların elde ettiği görüntüleri izlemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

‘ABD İHA'LARI İNCİRLİK'İ KULLANIYOR'

Konaşenkov, Suriye ve Irak üzerinde faaliyet gösteren ABD'ye İHA'ların sürekli olarak Türkiye'deki İncirlik üssünü kullandıklarına dair bilgi sahibi olduklarını da vurguladı.