Diyarbakır'da katıldığı bir panelde konuşan Gazeteci Ruşen Çakır, "HDP barajı aşar mı?" tartışmalarına değinerek, HDP'nin barajı çok rahat bir şekilde aşabileceğini ancak bunun aksinin yaşanması durumunda Türkiye'nin demokratikleşmesi noktasında kötü bir darbe olacağını ifade etti.

Gazeteci Ruşen Çakır, edebiyatçı Müge İplikçi ile gazeteciler Şeyhmus Diken ile birlikte konuşmacı olarak Diyarbakır'da Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen "Kobanê ve Kadın Devrimi" başlıklı panele katıldı.

Ruşen Çakır sağlık problemlerinden kaynaklı kısa tuttuğu konuşmasında, Kobani direnişinin IŞİD'e ilk kez yenilgiyi yaşatan bir direniş olduğunu ifade etti.

Çakır, Mayıs ayı içerisinde Musul'a yönelik büyük bir operasyonun planlandığını söyleyerek, bu operasyonun Kürtleri birinci dereceden doğrudan ilgilendirdiğini ve olası Musul operasyonunda Rojava'nın büyük ölçüde rahatlayacağını kaydetti.

'SEÇİMLERİN TARTIŞILAN TEK PARTİSİ HDP'

Çakır, ardından 7 Haziran tarihinde yapılacak genel seçimlere ilişkin de değerlendirmede bulundu. Çakır, "Şu anda seçimin tartışılan tek partisi HDP'dir. Kürtler, eğer kendilerini engellemek için çıkartılmış olan 12 Eylül askeri darbeyle çıkartılan büyük engeli aşabilirse gerçekten Türkiye'ye damgalarını vurabilirler" dedi.

HDP'nin barajı zorlanmadan rahat bir şekilde aşabileceğinin görüldüğünü de ifade eden Çakır, "Bu gerçekten sadece Kürtler için değil, Türkiye'de demokrasi için çok önemli bir dönüm noktası olacak. Ama bunun başarılamaması, ki bu ihtimal her zaman için var. Türkiye'ye demokrasi için Kürtlerin hak ve özgürlüklerini elde etmeleri noktasında kötü bir darbe olur" ifadelerini kullandı. (DİHA)