Rudaw gazetesi, Barzani'nin Diyarbakır ziyaretinin, "Suriye'deki hakim Kürt partisi ile Erbil arasındaki görüş ayrılıklarının tırmandığı, Ankara'nın PKK ile barış sürecinin sallantıda olduğu" bir dönemde gerçekleşeceğine dikkat çekiyor.

Federe Kürt Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin başkan sıfatıyla yarın Diyarbakır’a yapacağı ilk ziyaret, Federe Kürdistan'da da büyük ilgi uyandırdı. Kürt medyasında “Barzani’nin Diyarbakır ziyareti, Kürtler için oyun değiştirici olabilir” yorumları yapılıyor.

Erbil’de yayımlanan Rudaw gazetesi yer verdiği bir haberde Mesut Barzani’nin Cumartesi günü “Türkiye’nin Kürt merkezi” olarak nitelediği Diyarbakır’a gideceğini duyururken bu ziyaretin “Suriye’deki hakim Kürt partisi ile Erbil arasındaki görüş ayrılıklarının tırmandığı ve Ankara’nın PKK ile barış sürecinin sallantıda olduğu bir dönemde gerçekleşeceğini” vurguluyor.

"HEM PKK’YE, HEM DE PYD’YE 'ÖNEMLİ' SİNYAL"

Mesut Barzani’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir buluşmayı da içeren hafta sonu ziyaretinin, “ikili bağları, Ankara’nın son günlerde iyileşen Bağdat ile ilişkileri, Suriye’deki gelişmeler ve hükümetin PKK ile barış sürecine odaklanacağı” belirtiliyor. Haberde şu değerlendirme de yapılıyor:

“Barzani’nin Başkan olarak Diyarbakır’a yapacağı bu ilk ziyaret, hem PKK’ya hem de Suriyeli kanadı PYD’ye önemli bir sinyal olarak görülüyor. PYD’nin, Erbil’deki Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile giderek artan görüş ayrılıkları bulunuyor ve Salı günü ülkenin (Suriye’nin) kuzeyindeki Kürd bölgelerinde bir geçici yönetim ilan etti.”

 “ANKARA-ERBİL İLİŞKİLERİ YENİ REKORLARI KIRIYOR”

Rudaw, PYD’nin Suriye’nin Kamışlı kentindeki yönetimini PKK’nin “güçlü desteği” ile yürüttüğünü belirtirken Suriye’deki gelişmelerin Ankara ve Erbil’i yaklaştırdığı görüşlerini yansıtırken, haberde HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün de Erdoğan’ı “aynı evsahipliğini PYD lideri Salih Müslim’e de göstermeye çağırdığı”na dikkat çekti. Haberde şöyle denildi:

“Ankara’nın Bağdat ile bağları onarılırken Erbil ile ilişkiler yeni rekorlara ulaşıyor. Türkiye Erbil’in en büyük ticaret ortağıdır ve ikisi, Kürdistan Bölgesi’nin zengin enerji kaynalarının Türkiye ve ötesindeki pazarlara ulaştırmak amacıyla milyarlarca dolar değerindeki boru hattı projelerinde yer alıyor.” (Radikal)