Yaşam İçin Ses Ver İnsiyatifi, “Savaşa dur demek, yaşam için ses vermek mümkün” şiarıyla Ankara'da Tayfa Kitapevi'nde söyleşi düzenledi. 

Söyleyişe, Kocaeli Barış Platformu Sözcüsü Ömer Faruk Gergerlioğlu ve yazar Roni Margulies konuşmacı olarak katıldı. Söyleyişide ilk olarak konuşan Roni Marguiles, Türkiye’de savaşın ciddi boyutlarda olduğu halde ülkenin batı kesiminde ise hiçbir şey yaşanmıyormuş atmosferinin hakim olduğunu belirterek, “Kürt sorunu yoktur demek bir İstanbullu için mümkündür. Hükümet bir savaş hükümeti gibi davranıyor ama medya hiçbir şey yok gibi davranıyor” dedi.

Türkiye’nin kendi verilerine göre, Temmuz ayından itibaren 7 bin insanın hayatını kaybettiğini kaydeden Marguiles, şöyle devam etti: “Bizim birinci önceliğimiz 'bu savaşı hükümet mi yoksa PKK mi çıkardı' söyleminden çıkmamız gerekiyor. Savaşın iki temel nedeni var. Birincisi tarihseldir. İkincisi ise güncel olaylar. Bu da Ortadoğu’da ki gelişmelerdir. Tarihsel olarak bakacak olursak devlet 1923’ten bu yana etnik kimlikleri ve anadilleri tanımamaktadır. Kemalist devletin biraz tarihini okursak, Türkiye Devleti'nin neler yaptığını görebiliriz” dedi. 

‘SAVAŞIN DA SUÇLUSU DEVLETTİR’

Devletin 90 yıl boyunca inkâr politikasını sürdürdüğünü aktaran Marguiles, “Eğer bu kadar yıl inkâr politikaları ile savaşı sürdürüyorsa. Savaşın da suçlusu devlettir. İlk kurşunu kimin sıktığının bir önemi yok” diye belirtti.

Margulies, şöyle devam etti: “Türk Devletinin sınırında oluşacak bir Kürt Devleti ile hele ki bu yıllardır savaştığı bir örgüt ise bunu kabul etmesi mümkün değil. Ki tarihi boyunca da amacı da bunu engellemek olmuştur. Ellerinde olsa fiziksel olarak engellemek isteyecekler. Bu sebepten kaynaklı barış sürecini bitirdi Türk Devleti. İşin özü bir Kürt Devleti oluşumunu engellemek.” 

'ÇÖZÜM MASASINA DÖNMEK LAZIM'

Barış kampanyalarının büyümesi gerektiğinin altını çizen Marguiles, “Biz barış isteyenler evlerinde oturup, üzülerek bir yere varamayacağımızı gördük. Ama bu durumu bir araya gelerek ‘ne yapmalıyız’ diye düşünmek lazım. Bir kanal oluşturmak lazım. Gerekirse 50 kişi ile başlarız ama çoğalırız. Tekrar çözüm masasına dönmek lazım ve herkese bunu anlatmak lazım” diye konuştu.

'YÜZYILLIK DEVLET ZİHNİYETİ SÜRECİ BİTİRDİ'

Ardından konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu ise yaşanılan çatışmalı sürecin halklar nezdinde kötü bir durum ortaya çıkardığını belirterek “Barış süreci iki polisin ölümüyle bitmedi. Yüz yıllık devlet zihniyeti bitirdi” dedi. 

Sürecin bitmesi ile herkesin kaybettiğini kaydeden Gergerlioğlu, şunları aktardı: “Devlet eğer samimi olsaydı belli ilkelerinden feragat etseydi, Rojava’yı kendine düşman olarak görmeseydi süreç devam edecekti. Ne oldu bir sürü insan hayatını kaybetti. Ve çok kötü sonuçları oldu. 500 bin insan evinden yurdundan oldu. Aslında devlet, burada batıda yaşayan belli kesim insanı kazandı ama Kürtleri kaybetti. Sadece barış, hukuk ve adalet isteyen insanları kaybetti.” 

Yeniden bir barış sürecinin başlaması için insanların bir araya gelerek ortak akılla hareket etmesi gerektiği vurgulayan Gergerlioğlu, “Barış için çözümü nasıl getiririz buna yoğunlaşmak lazım. Ölen biziz, bunun için bizlere çok görev düşüyor. Bu anlamda bizlerin bir araya gelerek bir şeyler yapması lazım” şeklinde konuştu.

Kaynak: DİHA