28 Aralık 2011 tarihinde TSK’ya ait savaş uçaklarınca çoğunluğu çocuk 34 kişinin katlediği Roboski’de, katliamda yakınlarını kaybeden Robiskili ailelerin adalet arayışı 184. haftaya girdi. Katliamın faillerinin yargılanması amacıyla Roboski Mezarlığı’nda toplanan aileler adına Veli Encü bir açıklama yaptı.

Veli Encü, açıklamasında katliamda 34 yakınlarını kaybettikten sonra hala şiddete, baskıya maruz kaldıklarını hatırlatarak, yaşanan saldırıların cezasızlıktan cesaret alınarak planlı ve sistematik olarak yapıldığını ifade etti.

Encü, "Bu cezasızlık süreci askeri cesaretlendirmiş her türlü hukuksuzluğu bizlere reva görmüşlerdir. Bugüne kadar Roboski katliamının tek bir sorumlusu dahi hesap vermemiş, soruşturulmamış ve yargılanmamıştır. 34 insanın bombalarla katledildiği Roboski'de suç işlemek devlet için meşru hale gelmiş ve her gün hesabını veremeyecekleri suçları işlemeye devam etmektedirler" dedi.

Encü, 3 gün önce köyün askerler tarafından tarandığını ve Roboski katliamında kardeşini yitiren İsa Encü'nün bu saldırıda karnına gelen bir mermiyle ağır yaralandığını kaydetti. HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün ve beraberindeki basın çalışanlarının da hiçbir uyarı yapılmadan askerler tarafından saldırıya uğradığını belirtti.

‘STAR GAZETESİ PROVOKASYONLARINA DEVAM EDİYOR’

Encü, açıklamasının sonunda ‘Bu saldırılar sonrası TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve Uludere Kaymakamı İbrahim Halil Şıvgan açıklamalarıyla Roboski’de yaşanan asker terörüne tüm boyutlarıyla destek çıkmıştır. AKP defakto hükümetine yakınlığıyla bilinen Star gazetesi Roboski üzerinden provokasyonlarına devam ediyor. Var olan gerçekleri çarpıtıp yalan yanlış yazıp çizen ve katliamcılara, katillere arka çıkıp açıklamalarıyla işledikleri suçları savunan destekleyen zihniyeti şiddetle kınıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

SALDIRIYA UĞRAYAN BASIN EMEKÇİLERİ AÇIKLAMA YAPTI

7 Temmuz’da HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün ve beraberindeki gazetecilerin uğradığı saldırıya ilişkin olarak, saldırıya uğrayan basın emekçileri adına Demokrat Haber muhabiri Yannis Vasilis Yaylalı, JİNHA muhabiri Meral Geylani ile birlikte hazırladıkları basın açıklamasını okudu.

Yaylalı açıklamasında, Şirit Yayla’sında halk ile asker arasında yaşayan gerginliği izlemek üzere Şırnak milletvekili Ferhat Encü ile birlikte bölgeye gittiklerini, geri dönüş yolunda askerler tarafından hiçbir uyarı yapılmadan üzerlerine silahlarla yaylım ateşi açıldığını, Şırnak Milletvekili Encü dahil tüm gazetecilerin askere kendilerini tanıtmalarına rağmen askerlerin  tacizini ve saldırısını sürdürmeye devam ettiğini aktardı.

‘Heyetin sağduyulu davranması büyük bir provokasyonu önledi’ diyen Yaylalı, Roboski’de haber verme özgürlüklerine karşı yapılan bu saldırıyı askerlerin Roboski halkına yaptıkları saldırıdan ayrı görmediklerini belirtti ve basın emekçilerine karşı saldırı gerçekleştiren askerler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Star Gazetesinin manşetten “Kandil Emretti HDP’li Vekil Yol Kesti’ başlığıyla girdiği kışkırtıcı haberi Roboski’de yaşayan basın emekçileri olarak kınadıklarını belirten Yaylalı, ‘bu haber servis gazeteciliğinin ne hale geldiğini göstermesi açısından ibretliktir’ ifadelerini kullandı.

(Demokrat Haber)