Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber

Acının ve gözyaşının 1267 gündür dinmediği Roboski Mezarlığı’nda adalet haykırışları devam ediyor.

2011 yılında Roboski yaylası ile Kürdistan Federal Bölgesi arasında bulunan bölgede sınır ticareti yaparken, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının bombardımanı sonrası yaşamlarını yitiren Roboskili sivil 34 yurttaşın yakınları, her hafta olduğu gibi bu hafta da katliamda kaybettikleri yakınlarının mezarları başında adalet arayışlarına devam ettiler.

Bu hafta 181.si düzenlenen perşembe değerlendirmesine, katliamda yaşamını yitiren Serhat Encü'nün abisi olan Ferhat Encü, yakınlarının mezarları başında tutukları adalet nöbetine ilk defa vekil kimliği ile katıldı.

Bu hafta ki perşembe değerlendirmesini Veli Encü okudu. Aileler adına basın açıklamasını okuyan Veli Encü konuşmasında, ‘Roboskî katliamı bugün itibariyle 1267. gününü doldurmuş bulunmakta. Aradan bu kadar zaman geçmiş fakat adalet mercileri, askeri ve siyasi iktidar tüm tutum ve çabalarını katliamın üzerini örtmeye yönelik göstermiştir. İşine gelen davaları üç günde karara bağlayan AYM yaklaşık bir yıldır sessizliğini korumakla beraber devletin ilgili ve yetkili tüm kurumları da aynı tavrı göstermekten geri kalmıyor. AKP iktidarı içlerindeki katili bilmesine rağmen 3 maymunu oynamaya devam ediyor. Yıllardır bu ülkede büyük acılar, katliamlar ve Roboski’ler yaşanıyor ve yaşanmaya devam ediyor. Sorumlular masum ve haklı gösterilip;  ezilen, hor görülen ne yazık ki bizler oluyoruz’  dedi.

‘İNSANLIK TARİHİ SİZLERİ AFFETMEYECEK’

‘Biz buraya her hafta adalet nöbeti için geliyorsak, bu aynı zamanda başka Roboskiler yaşanmasın diyedir’  diyen Encü, yaşamını yitiren eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için üç gün yas ilan edilmesini ise su şözler ile eleştirdi: ''Yeni Roboskiler, acılar ve ölümler yaşanmasın diye mücadele ediyoruz. Roboski katliamından hemen 3 gün sonra havai fişek patlatıp yılbaşı kutlamaları yapanlar, Soma’da maden işçileri katledildiğinde işçiler tekmeleyenler, Amed’teki patlamadan sonra bırakın yas ilan etmeyi baş sağlığı bile dilemeyenler bugün devlet adına katliamcıları, katilleri kollayıp koruyarak yas ilan ediyor. İnsanlık tarihi Süleyman Demirel’i affetmediği gibi sizleri de affetmeyecektir.’

‘GİRÊ SPÎ’NİN ÖZGÜRLEŞMESİ KUTLU OLSUN’

Basın açıklamasının sonunda söz alan Şırnak milletvekili Ferhat Encü ise hükümetin Girê Spî (Tel Abyad) konusundaki açıklamalarına değindi.

Ferhat Encü şöyle konuştu: ''Halkımıza bir kere daha Girê Spî özgürleşmesi kutlu olsun. Bu zamana kadar, IŞİD’in Türkmen halkı dahil diğer tüm halklara saldırısına nerede ise tümü ile sessiz kalan AKP hükümeti, Girê Spî düştüğünde dünyaları ayağa kaldırmakta ve bizi etnik temizlik yapmak ile suçlamaktadır. Bu suçlamayı bize yapacak en son kesim AKP hükümetidir. Tüm dünya YPG-YPJ savaşçılarının, burada yaşayan halkların onurunu nasıl koruduğunu konuşurken, AKP hükümetinin bir kere daha gerçek yüzü Girê Spî ile ortaya çıkmıştır. Binlerce yıldır sizinle kardeşiz diyenler, komşu olarak bizi değil, eli kanlı IŞİD çetelerini kendilerine komşu olarak görmek istiyorlar. Bir kere daha ifade ediyoruz ki 'Kobane düştü düşecek'' diyenler, Kobane düşmedi ama  biz müjdeyi bir kere daha verelim; Girê Spî’de  IŞİD düştü. Tüm halklarımıza bir kere daha kutlu olsun.''