Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen çoğu çocuk 34 sivil yurttaştan bir çoğuyla akraba olan Veli Encü’ye dava açıldı. Katliam döneminde Gülyazı Alay Komutanıyken şu anda Şırnak Tümen Komutanı olan Abdullah Baysal, Veli Encü’yü yazdığı bir twet nedeniyle mahkemeye vererek davacı oldu.

Uludere Cumhuriyet Savcısı Kemal Şimsek tarafından hazırlanan iddianamede Veli Encü şüpheli sıfatıyla yer aldı. Katliam döneminde Gülyazı Alay Komutanlığı’nda albay olarak görev yapan Abdullah Baysal ise Şırnak Tümen Komutanı olarak mağdur sıfatıyla iddianamede yerini aldı.

İddianamede, şüpheli Veli Encü’nün “Kullandığı Twitter adresinden ‘Bir komutan bozuntusunun tehditleri karşısında…’şeklinde tweet atmak suretiyle kamu görevlisi olan mağdura yönelik hakaret etiği mevcut delillerle anlaşılmakta” denildi. İnternet çıktıları iddianamede delil olarak yerini aldı. İddianame Uludere Asliye Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edildi.

KORUCULARA SÜREKLİ BENİ SORUYORMUŞ

Katliamda kardeşi ve akbalarını kaybeden Veli Encü,”Roboski katliamında bir arpa boyu yol almayan yargı söz konusu aileler olunca jet hızıyla harekete geçiyor” dedi.

Şuana kadar kendisine farklı gerekçelerle yedi soruşturma açıldığını belirten Encü, “Paylaştığım twetleri, Tümen Komutanı Baysal koruculara soruyor. Korucular da Baysal’ın kendilerine sürekli beni sorduklarını söylüyor. Katliamı sürekli gündeme getirmemizden rahatsızlıklarını her defasında dile getiriyorlar. Bu tehditler olsa bile biz asla adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz ” diyerek ifade vermeye gitmeyeceğini söyledi.

REMZİ BUDANCİR / TARAF