İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber

28 Aralık 2011 akşamı Türk Hava Kuvvetlerinin, Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarındaki Irak topraklarında F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 yurttaşın hayatını kaybettiği Roboski katliamı davası Anayasa Mahkemesi’ne götürülüyor.

Dava, sivil mahkeme tarafından "görevsizlik" kararıyla gönderildiği askeri mahkemede "takipsizlik" ile sonuçlanmış, yapılan itiraz da yine askeri mahkeme tarafından reddedilmişti. Roboski katliamı dosyasına verilen "takipsizlik" kararına karşı Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ile Roboskili ailelerin avukatları 18 Temmuz Cuma günü Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunacak.

Roboskili ailelerin sözcülerinden Ferhat Encü de Twitter hesabından yaptığı açıklama ile '18 Temmuz Cuma günü saat 14.00'de Roboski katliamı için AYM'ne' yapacakları başvuru için 'siyasi parti, kurumlar ve sivil toplum örgütlerine' çağrı yaparak, Roboski aileleri ile dayanışma için mahkeme önünde buluşmaya çağırdı.

DAVANIN SEYRİ

Roboski katliamı dosyası önce 'terör' kapması içerisine alındı. Bir süre sonra dosyaya gizlilik kararı getirildi. Dosya, katliam gününden 2013 Haziranı’na kadar yani yaklaşık 1,5 yıl TMK 10. madde ile görevlendirilmiş savcılık tarafından takip ediliyordu. Savcılık uzun süre bekleyen katliam dosyası için “Taksirle ölüme sebebiyet vermekten” görevsizlik kararı verdi. Aynı dönem içerisinde TMK 10. madde ile görevli savcı Roboski dosyasını askeri savcılığa gönderdi. Bu duruma Roboskili ailelerin avukatları iki kez itiraz etti ise de itiraz savcılık tarafından kabul edilmedi.

Roboski katliamının ikinci yıl dönümünün hemen ardından 6 Ocak'ta askeri savcılık 'kaçınılmaz hataya düştükleri' gerekçesi ile yargılanması istenen askerler hakkında yargılamaya gerek yoktur kararı aldı. Bu karara Roboskili Ailelerin avukatları itiraz etti. Avukatların itirazı, Genelkurmay tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilirken, yapılan itiraz reddedildi.

Dava şimdi son dönemde birçok dava için son umut haline gelen Anayasa Mahkemesi’ne götürülecek.