Anayasa değişiklik teklifinin oylanacağı referandumda MHP’li seçmenin tavrı belirleyici olacak.

HDP’nin düzenlemeye karşı çıkmasının farklı partilerden seçmenler üzerinde oluşturacağı algı da referandumu etkileyecek anahtar faktörlerden biri olarak görülüyor.

Reuters’tan Ercan Gürses ve Gülsen Solaker’in analizinde yorumlarda ‘bıçaksırtında’ olduğu belirtilen referandum sonuçlarına özellikle MHP ve HDP’nin yürüteceği kampanyaların nasıl etki edeceği üzerine odaklanıyor.

SONAR Kamuoyu Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı, “MHP seçmeni referandumun en önemli belirleyicisi. MHP’li muhalif lider adaylarının ‘Hayır’ oyu verilmesi yönündeki performansı da etkili olur. Bir başka faktör ise HDP’nin ‘Hayır’ cephesinde olmasından ürken MHP’li seçmenin tavrı” dedi.

MHP’de olağanüstü kongre isteklerini gerçekleştiremeyince partiden ihraç edilen muhalif adaylardan Meral Akşener, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ referandumda ‘Hayır’ oyu kullanılmasını savunuyorlar.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen kamuoyu araştırma şirketi MAK Danışmanlık’ın Başkanı Mehmet Ali Kulat da, “Referandumda kilit parti MHP. Son araştırmalarımıza göre MHP seçmeninin üçte ikisi ‘Evet’ cephesinde” derken, Bayrakçı, “Ben kilit durumdaki MHP seçmeninin yüzde 80’inin ‘Hayır’ diyeceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

MHP’nin üst düzey bir yöneticisiyse, “Referandumda bizden bir puan bile gitmeyecek. Tabanla temas halindeyiz. Kesinlikle ‘Hayır’ yönünde bir istek yok” savını dile getirdi.

Referandumda etkili olması beklenen faktörlerden birisi de eş başkanları dahil 10 milletvekili tutuklu bulunan HDP ve diğer partilere mensup ‘Hayır’ yanlısı seçmen üzerinde HDP’nin tavrının olası etkisi.

AKP’li üst düzey bir yetkili, “HDP’nin karşı tarafta olması, hiçbir şartta onlarla aynı cephede yer almayacak milliyetçi oyları konsolide eder” derken, MAK Danışmanlık’tan Kulat da AKP’nin stratejisini açığa serdi: “AKP’nin referandumda CHP-HDP birlikteliği tezini kullanması büyük olasılık.” HDP ise, başkanlık sistemine karşı çıkmalarının, diğer partilere mensup seçmende olumsuz etkisini önlemek için farklı bir propaganda yöntemi kullanacak.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Hayır oylarının birbirine zarar vermeden şekillenmesi önemli. CHP’nin kendi seçmen dengesi farklı bizimki farklı. AKP’nin bunu kullanmasını önlemek için dikkat edeceğiz. Herkesin ‘Hayır’ı kendine” diye konuştu.

Referandumda partilerin değil iki cephenin yarışacağını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’se “Kararsız seçmenin önemli kısmının milliyetçi-muhafazakar kesimden olması nedeniyle CHP ile HDP’yi birlikte göstermeye çalışıyorlar. Bu oyuna gelinmemesi gerekiyor” dedi.