Rusya, Suriye görüşmeleri kapsamında PYD heyetini Moskova’ya davet etti. Şu an Moskova’da bulunan PYD Fransa Temsilcisi Halit İsa, görüşmeye PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim’in de çağrıldığını söyledi.

Sputnik'e konuşan PYD Fransa Temsilcisi Halit İsa, Rusya'nın PYD'den 3 kişiyi Moskova'ya çağırdığını ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceklerini söyledi.

İsa, davete ilişkin şunları söyledi: "Rusya, Suriye sorununun çözümü için görüş alışverişinde bulunmak ve bizim düşüncemizi almak amacıyla 4 gün önce PYD'yi Moskova'ya davet etti. Rusya, PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim ve beni görüşmelere davet etti. Biz de daveti kabul ettik. Görüşmeler için ben Moskova'ya geldim. Asya Abdullah ve Enver Müslim de imkan olsa Moskova'ya gelecekler. Yarın sabah saat 09.00 sularında Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile resmi bir toplantı yapacağız. Toplantıda Suriye muhalefeti de olacak. Resmi toplantı sonrası belki Ruslarla ayrı bir toplantımız olur. Lavrov dışında da belki başka Rus yetkililerle toplantılarımız olur. Toplantıda 8 Şubat'ta yapılacak Cenevre görüşmeleri konuşulacak. Onunla ilgili görüşlerimiz alınacak. Rusya toplantıda bize Astana'da ne olup bittiğini de söyleyecek. Suriye sorununun çözümü için bir görüş alışverişi olacak."

Rusya'nın PYD'yi davet etmesini olumlu bulduklarını ifade eden İsa, şöyle devam etti: "Rusya büyük bir güçtür. Birleşmiş Milletler Daimi Üyesidir. Rusya'nın Suriye'yle ilişkileri eskidir. Suriye'de büyük bir role sahiptir. Rusya Suriye'de iyi şeyler yapıyor. Suriye'de çözümün olmasını istiyor. Suriye'de rejim ve Suriye muhalefetinin soruna yönelik bir çözüm projesi yoktur. Biz Suriye'nin bir parçasıyız ve Suriye'de barışçı bir çözüm istiyoruz.

Rusya bizi çözüm için davet etti. Biz de hazırız. Suriye sorununun barışçı bir şekilde çözülmesi için hazırız biz. Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Suriye halklarıyla sorunu çözebiliriz. Biz zaten projemizi ilan etmişiz. Bizim projemize göre her millet onurlu bir şekilde Suriye'de yerini almalıdır. Biz Rus dostlarımıza projemizi açıklayacağız. Görüşlerimizi sunacağız. Suriye'nin Kuzeyi ve Rojava halkının temsilcileri olarak biz sadece Kuzey Suriye için değil bütün Suriye için federal, demokrat ve herkesin yerini onurlu bir şekilde alacağı bir çözüm istiyoruz. Biz de bu çözüm için hazırız. Uluslararası güçlere yardım etmeye hazırız."

Rusya’nın Suriye’de barış amacıyla düzenlenen Astana konferansında yeni bir anayasa taslağı sunduğu, taslakta Kürtlere özerklik öngörüldüğü iddia edilmişti. (Kaynak: Dihaber)