Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

RUSYA ZİYARETİ

“Ziyaret son derece başarılıydı. Samimi ortamda tüm konuları konuşma imkanımız oldu. İlk adımı dün akşam attık 3'lü mekanizmayı yürütecek arkadaşları St. Petersburg'a gönderdik. Charter seferleri de başlayacak. Uçak düşürme hadisesinden önce ilişkilerimiz iyiydi. Bu süreçte halkta batıya güven azaldı.

“Bu diyaloğun ikili ilişkilerin daha sağlıklı yürümesine katkısı olur.

SURİYE SINIRINDAKİ ÖNLEMLER

“Angajman kurallarımızı NATO'yla uyumlu hale getirdik. Angajman kuralları herkes için geçerli.

IŞİD'LE MÜCADELE

“DAEŞ'e karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Uçaklarımızla operasyonlara aktif olarak katılacağız.

ASKERİ ATAŞELERDEN HABER ALINAMAMASI

“Darbe girişimi akşamı ateşeler büyükelçilere bildirimde bulunup artık yönetim kendilerinde olduğunu bildirmişlerdir. Kuveyt askeri ataşesi Suudi Arabistan üzerinden kaçmak istedi. Aynı şekilde Afganistan'da kuvveterimiz var. Buradaki iki tuğgeneral Dubai'ye gitti bunlara geri dön çağrısında bulunuldu BAE bunları yakaladı Türkiye'ye teslim ettiler. Bizim diplomatlar arasında da kaçanlar oldu.

“Yunanistan'daki iki ataşe 6 Ağustos Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece özel araçlarıyla ve aileleriyle feribotla İtalya'ya doğru hareket etmişler. Temaslarda bulunacağız iki aileyi Türkiye'ye getirmek için.

GÜLEN'İN İADESİ

“ABD'den beklentimiz FETO'yu Türkiye'ye iade etmesi. ABD Adalet Bakanlığından bir heyet geliyor. Daha sonra üst düzey ziyaret bekliyoruz. Daha sonra Adalet Bakanı ile birlikte ABD'ye giderek tekrar bu talebi yenileyeceğiz.

MOSKOVA'DAKİ PYD OFİSİ

Putin'e söyledik ilk defa haberinin olduğunu söyledi.

"ESADLI GEÇİŞ OLMAZ"

"Esad'ın gitmesi gerektiğini söyleyen ülke çok fazla. 500 bin insanı katleden rejim bir ülkeyi yönetmemeli. Esad'ın başta olduğu bir geçiş süreci olamaz. Esadlı geçiş diye bir geçiş olmaz."