ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de gerçekleşen ikili zirvenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini vurguladı.

Trump, "İlişkilerimiz daha önce hiç şimdiki kadar kötü olmadı. Ama bu durum yaklaşık dört saat önce değişti. Gerçekten böyle olduğuna inanıyorum" dedi.

Trump, bugünkü toplantının daha uzun soluklu bir sürecin başlangıcı olduğunu ifade etti.

Putin ise dünyadaki sorunları sıraladıktan sonra, "Bunlarla sadece birlikte çalışırsak başedebiliriz" ifadesini kullandı.

TRUMP: PUTİN SEÇİMLERE KARIŞTIKLARI İDDİASINI GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE REDDETTİ

İki lider toplantıda, Rusya'nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarının da gündeme geldiğini kaydetti.

Putin bu konuda, "Daha önce de söylediğim gibi Rusya, ABD'nin içişlerine hiçbir zaman müdahale etmedi ve hiçbir zaman müdahale etmeyecek" dedi.

Seçimleri Trump'ın kazanmasını isteyip istemediğine ilişkin bir soruya ise, "Evet, istedim, çünkü ABD ve Rusya ilişkilerini normalleştirmekten bahsediyordu" yanıtını verdi.

Trump ise, ABD'deki istihbarat servislerine güvendiğini, ancak Putin'in görüşme sırasında güçlü bir şekilde iddiaları reddettiğini ve kendi araştırmacılarını göndermeyi teklif ettiğini söyledi.

Zirvede, Suriye'de yedi yıldan uzun bir süredir devam eden savaş da gündeme geldi.

Putin, "Suriye'de barış ve uzlaşma ortak çalışmanın ilk örneği olabilir" dedi.

Suriye konusunun toplantıda uzun uzadıya görüşüldüğünü söyleyen Trump ise, "Suriye karışık bir mesele" diye konuştu.

İki ülkenin arasındaki işbirliğinin yüz binlerce kişinin hayatını kurtarabileceğini sözlerine ekledi.

Toplantı öncesi gazetecilere poz veren iki lider, kısa açıklamalarda bulunmuştu.

ABD Başkanı Trump açıklamasında, "Doğruyu söylemek gerekirse, son yıllarda ilişkilerimiz çok iyi değildi. Uzun süredir bu görevde değilim, iki yıla yakın bir süre oldu ama bence olağanüstü ilişkilere sahip olacağız, öyle umuyorum. (...) İki nükleer gücüz, bence dünya da iyi geçinmemizi istiyor" demişti.

Donald Trump, ikili ilişkilerin sorunlu olmasından Washington'ın eski "ahmaklık ve aptallık"larını sorumlu tutmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, "İlişkilerimiz ve dünyadaki sorunlu alanlar hakkında gerçek anlamda konuşmamızın vakti geldi" ifadelerini kullanmıştı.

Her iki lider de tüm dünyanın dikkatle izleyeceği bu buluşmadan daha şimdiden kârlı çıktıklarını düşünüyor.

Putin, Rusya'nın düzenlediği Dünya Kupası organizasyonuyla övünmeyi sürdürüyor. Şimdiyse ABD Başkanı'yla yan yana poz vererek, küresel güç imajını biraz daha pekiştirme şansına sahip.

Kendisini 'iş bitirici' olarak tanımlamayı seven Trump ise bir kez daha spot ışıklarının tadını çıkaracak.

Trump, Avrupa turu boyunca müttefiklerini sert biçimde eleştirirken, Putin'e yönelik açıklamaları oldukça yumuşak kaldı.

Alışılmadık diplomasi anlayışı, Trump'ın Rusya'ya beklenmedik sürpriz tavizler açıklaması anlamına gelebilir. Eğer böyle bir şey olursa ABD'nin müttefiklerini daha da endişelenecektir.

Kaynak: BBC Türkçe