Gezi direnişi ve Kobani protestoları gibi eylemlere katılmakla suçlanarak iki aydır tutuklu bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSKAD) Erzincan Şubesi yöneticisi Hasan Sınırtaş, yargılandığı davanın bugün Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tahliye edildi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanıp, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Sınırtaş, Gezi direnişine, Maraş-Sivas katliamlarını protesto eylemlerine, Berkin Elvan için yapılan eylemlere, 3. Köprü, Kobani protestolarına, Seyit Rıza anmasına katılmakla suçlandı. Deliller de telefon konuşmaları, Facebook paylaşımları ve gizli tanık ifadeleri.

İddianamede ayrıca Özgür Gelecek gazetesi, Partizan dergisi ve Yeni Demokrat Gençlik dergisi de yasadışı yayın olarak tanımlandı.

Fotoğraf: Aynur Sınırtaş

Sınırtaş, TKP-ML üyeliği suçlamasıyla 27 Ocak’ta tutuklanmıştı. Avukatı Sezai Demirbilek de verdiği tutuklamaya itiraz dilekçesinde, Sınırtaş’a “örgüt adına faaliyet göstermek suçlaması” yöneltilmişken, örgüt üyeliğinden tutuklanmasının kanuna aykırı olduğunu belirtti:

“Sınırtaş Erzincan TEM şubede verdiği ifadede kendisine yöneltilen suçlama örgüt üyeliği değil örgüt adına faaliyet göstermektir. Ancak Erzincan Sulh Ceza Hakimliği tutuklama gerekçesini örgüt üyeliği şeklinde talep ile çelişerek kurmuştur. Bu açıkça kanuna aykırıdır.”

GEZİ DİRENİŞİNİ SORDULAR  

Sınırtaş’a, Erzincan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde, “4 Haziran 2013’teki Gezi direnişi destek eylemine katılmasındaki amaç” soruldu. Polis ayrıca, “eylemleri neden cemevi civarında yaptıklarını” da sorguladı. Polis sorgusunda, “TKP-ML-Konferans ve diğer örgüt güdümünde yayın yapan internet sitelerini sürekli takip edip etmediği” de soruldu:

“Gezi Parkı eylemleri sırasında yapmış olduğunuz faaliyetlerle ilgili olarak tüm talimatları ismi belirtilen internet sitesinden mi aldınız? Söz konusu internet sitelerini takip etmiyorsanız Gezi Parkı eylemleri ile ilgili yapmış olduğunuz faaliyetlerin talimatını kim ya da kimlerden aldınız?”

Sınırtaş da basın açıklamasını, yöneticisi olduğu Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yaptığı için açıklamada yer aldığını, başka bir yerden talimat almadığını, zaten şiddet içeren bir eyleme de katılmadığını söyledi. (bianet)