Türkiye PEN Merkezi ile Kürt PEN Merkezi'nin, Uluslararası PEN'in desteğiyle Diyarbakır’da düzenlediği Barış Konferansı'nda konuşan Prof. Dr. Abbas Vali, çatışmalı sürece ve AK Parti iktidarının politikasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Vali, devam eden savaşın Rojava'da yaşananlarla bağlantısı olduğuna dikkat çekerek, "Türk devletinin stratejisi bir başarısızlığın çığlığıdır. Gittikçe de çatlamaktadır; bu yanlış. Bu net görülüyor. Diğer bazı güçlerden de destek almaya başlamış. İslami güçler Türk devletinin destekçisi gibi görünenler de yanlış içindedir. Temel hesapların yanlış yöne gittiği ortaya çıkacaktır yakın tarihte," dedi.

Abbas Vali’nin değerlendirmesinden satır başları şöyle:

“Savaş kötü bir politikadır. Savaşın aynı zamanda net bir amacı da yoktur. Tıkanmanın sonucunda şiddet yapılıyor. Sonuçlanabilir bir durum olduğu söylenemez. Hükümetlerin de bileceği kadar savaşın gerçekleşmesi ve şiddetin yürütülmesi Türkiye'de büyük bir adımı olmuştur. Bunlar yanlış temele dayandırılıyor.

“Şehirleri yok etmek, merkezleri yıkmak, göçe zorlamak tüm etiklerin çiğnenmesi anlamına geliyor. Bunun politik bir amacının da olduğunu düşünmüyorum. Bu yıkımın ardından daha güzel şehirlerin kurulması düşüncesi de var. Bu kesinlikle yanlış bir yaklaşımdır.

“Şunu söylemek istiyorum; esas konunun yanlış anlamaktan kaynaklandığını düşünüyorum. Politik aktiviteleri gözaltına alıp hapse atabilirsiniz, toplumu yok edebilirsiniz ama onların gerçekleştirmek istediği bir düşünceleri varsa, politikaya direnmek diye bir düşünceleri varsa bunların tanınması gerekir.

TÜRKİYE’NİN ROJAVA POLİTİKASI

"Hükümetin diğer bir yanlışı da Rojava'da gelişenlerdir. Buradaki olaylar ile Rojava'daki olaylar birbirine bağlantılıdır. Baskı politikasıyla yaklaşmak yanlıştır. Rojava durumu aynı zamanda farklı bir şekilde de ses vermekte. Türk devletinin stratejisinin bir başarısız çığlığıdır. Gittikçe de çatlamaktadır, bu yanlış. Bu net görülüyor. Diğer bazı güçlerden de destek almaya başlamış. İslami güçler Türk devletinin destekçisi gibi görünenler de yanlış içindedir. Temel hesapların yanlış yöne gittiği ortaya çıkacaktır yakın tarihte.

'ÖZERKLİK STRATEJİSİ SAVAŞLA BASTIRILAMAZ'

"Bahsettiğimiz Suriye'deki politik tutum Türkiye'deki politikayla eş değil. Kürt bakış açısıyla bakmam gerekir. Kuzeydeki Kürt politikasına bakarsanız 100 yıldan fazla süren sorun karşımıza çıkmaktadır.

“Bugün yaşananlar yeni bir süreç değil yeni bir aşama olarak görmemiz gerekir. Yasal ve politik haklar konusunda bir çerçeve olmalıydı. Arkadaş ve düşmanı yeni bir bağlamda tanımlamaya ihtiyaç vardır. Benim nefret ettiğim biri olmamalıdır.

“Otonom yapıya çok geniş bir çerçevede bakmamız gerekiyor. Türkiye'deki sağduyunun baskın çıkması gerekir. Kürt hareketi ve demokratik toplum hareketi bu sağduyuyu geliştirmeliler. Bu kördüğümler faydadan çok zarar vermektedir. Bu temel hata hükümet bunu özellikle Türk devletinin taktiksel yönünü kullanarak girdi. Kürt halkının özerklik stratejisi savaşla bastırılamaz. Bunu ölümlerle bastırma girişimi de kabul etmek mümkün değil. Onun için büyük bir çabayla barışı oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum."