Pomak Enstitüsü Başkanı İbrahim Kenar, Pomak kimliği, dili ve kültürünü savunan tek partinin HDP olduğunu söyledi, diasporada yaşayan tüm Pomaklara HDP'ye oy verme çağrısı yaptı.

Merkezi İsveç'te bulunan Pomak Enstitüsü Başkanı İbrahim Kenar, Pomak kimliği, dili ve kültürünü savunan tek partinin Halkların Demokratik Partisi olduğunu belirtti, 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP'yi desteklediklerini kaydetti.

ANF'ye konuşan Kenar, seçimlere ilk kez bazı adayların Pomak kimliğiyle katılacaklarına dikkat çekti, bunun HDP'nin açtığı yolun sonucu olduğunu belirtti, "Bugüne kadar Pomak halkı yoğun bir asimilasyon politikasına uğramasının sonucu, kendini öz Türk olarak gördüğü için Pomak kimliğini, dilini gündeme getirmeyi aklına bile getiremedi" dedi.

Pomakların yoğun olarak yaşadıkları Trakya Ergene Havzası'nın CHP'nin oy deposu olduğunu söyleyen Kenar, "Pomaklar Cumhuriyetçi ve devletçi tutumları olduğu kimliğinin inkarını rahatsız edeci bulmuyor. Ama son 10 yıl içinde ciddi gelişmeler oldu. Pomaklığını inkar eden köyler artık Pomağız demeye başladı. Kimlik daha çok Kürtlerin mücadelelerinden etkilenmenin sonucu. Bazı Pomaklar bizim de ayrı bir dilimiz ve kimliğimiz var demeye başladı" dedi.

Çanakkale ve Edirne gibi kentlerde Pomak dernekleri kurulduğunu söyleyen Kenar, HDP'nin Kırklareli birinci sıra adayı Emine Nilüfer Ataman'ın Pomak olmasının önemli olduğunu dile getirdi.

HDP'nin kaysayıcı liste hazırlığının AKP ve CHP gibi partilerin listelerine de etkide bulunduğunu belirten Kenar, CHP'nin de listelerinde Pomak, Ermeni ve Roman adaylara yer vermek zorunda kaldığını söyledi.

Kenar şunları kaydetti. "Pomaklara AKP İslami ideoloji, MHP Türklük ideolojisi, CHP Kemalist ideolojiyi sunuyor ve kabul etmelerini istiyor. Ama HDP hiç bir şey sunmuyor. Neysen öyle kabul ediyorum diyor. Pomak kimliğinle bana gel, ne olduğuna sen karar ver. Bu nedenle de HDP çekim gücü oluyor. HDP'nin tutumundan dolayı CHP başka etnik kökenlerden, Romanlardan bir aday göstermek zorunda kalıyorsa, HDP zaten umut vermiş demektir. Bu bile tek başına HDP'nin başarılı olduğunu gösteriyor. Bu HDP'nin Türkiye halkları ve kadınlara olan en büyük armağanıdır."

7 Haziran seçimlerinde HDP'ye oy verilmesi çağrısında bulunan Kenar, "Eğer Pomak halkı, Pomak olarak var olmak istiyorsa HDP'ye oy vermeli. Pomaklar diğer halklarla birlikte eşit şekilde kimliğini açıkça ortaya koyarak yaşamak istiyorsa, tek seçenekleri HDP'dir" şeklinde konuştu. (ETHA)