ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Kızlı erkekli aynı evde kalıyorlar. Muhafazakâr demokrat yapımıza ters. Denetleyeceğiz” açıklamalarının ardından polisin evlere giderek kontrol yaptığı iddia edildi.
 
Emniyet, “rutin uygulama” derken, Muhtar, “Yeni bir uygulama yok” dedi. ODTÜ öğrencileri ise, “taciz ve psikolojik baskı var” iddiasında bulundu.
 
100. YIL’DA EV TACİZİ İDDİASI

Hürriyet gazetesinin haberine göre, polis ekiplerinin ODTÜ kampüsü ile bitişik konumda bulunan Ankara’nın 100. Yıl Mahallesi’nde kalan üniversite öğrencilerinin adreslerini topladığı ileri sürüldü.

Polislerin, sitelere giderek yönetici ve apartman görevlilerine “Bu apartmanlarda kimler kalıyor? Buradaki aileler ve öğrenciler muhtarlıktan ikametgah alıp doldursunlar. Adres bildirimi yapsınlar” dedikleri iddia edildi.
 
EMNİYET RUTİN UYGULAMA

Emniyet yetkilileri, uygulamanın rutin olduğu ve 100. Yıl Mahallesi’ne özgü bir çalışma olmadığını belirterek, “Nüfus müdürlüğünden gelen yazı üzerine polis evlere gidip vatandaşın gerçekten orda oturup oturmadığına bakıyor. Apartman görevlilerine, yöneticiye adres bildirimi yapan kişilerin orada oturup oturmadığını soruyor. Bilgiyi doğrulattıktan sonra Nüfus Müdürlükleri’ne o şahısların orda oturup oturmadığını bildiriyor. Rutin bir uygulama. Kızlı-erkekli ev tacizi söz konusu değil” dediler.
 
MUHTAR: YENİ BİR UYGULAMA YOK

Çoğunlukla ODTÜ öğrencilerinin oturduğu İşçi Blokları Mahallesi Muhtarı Hasan Sarıkaya ise polisin her zaman bu uygulamayı yaptığını belirterek, “Kimlik ve adres bildirimi için polis her zaman gelip bilgi alıyor. Yeni birşey yok. Adrese dayalı bilgi kayıtları nüfus müdürlüklerine bildiriliyor. Bunun teyidini de polis yapıyor” dedi.
 
ÖĞRENCİLER BASKI VAR

Mahallede oturan ODTÜ öğrencileri ise Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından polis kontrollerinin arttığını ileri sürerek, “Daha öncede yeni adres bildirimi yapanlar için polis geliyordu. Ancak son günlerde denetimler arttı. Polis tacizlere başladı, psikolojik baskı uyguluyor” iddiasında bulundu.
 
NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN GELEN O YAZI

Bu arada Nüfus Müdürlüğü’nün mahalle muhtarları ile polis merkezlerine gönderdiği yazıda, “5490 sayılı Nüfus hizmetleri Kanunu’nun 51. Maddesi’nin 5. bendi ‘Muhtarlar bu kanun uyarınca nüfus müdürlüklerince kendilerine illetilen yerleşim yeri adres değişikliği bildirim listelerini(form D) incelemek, mahallindeki yerleşim yeri adres değişiklikleriyle karşılaştırmak ve varsa bildirilmemiş değişiklikleri her ayın son haftası bağlı bulundukları ilçenin nüfus müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.’ Hükmüne amirdir. Bu nedenle ilişikte gönderilen form D’leri inceleyerek müdürlüğümüze iade edilmesini rica ederim” denildi. (gazeteport)