Referandum çalışması yürüten HDP heyetinin önünü Siirt’in Kurtalan ilçesinin girişinde polis kesti. Polis, HDP Sözcüsü Osman Baydemir’in de bulunduğu otobüsün HDP ilçe binasının önüne geçmesine izin vermedi.

Osman Baydemir, Batman Milletvekilleri Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran, Mehmet Ali Aslan, Mardin Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar, Siirt Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım, DBP PM Üyesi Ali Ürküt ve beraberindeki heyetin ilk durağı Batman Beşiri ilçesi oldu.

Vecdi Erbay'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Beşiri meydanında toplanan halka seslenen HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık yaptığı Rabıta işaretine atıfta bulunarak, şöyle dedi:

“AKP dört parmağını kaldırıyor. Biri için tek dil diyor. İkinci parmak için tek millet diyor. Seydalarım, ak saçlı büyüklerim beni dinliyor. Eğer Allah isteseydi tüm dünyayı tek dilli olarak yaratmaz mıydı? Allah isteseydi hepimizi tek bir millet olarak yaratmaz mıydı? Çok dillilik, çok kimliklilik, çok kültürlülük Allah’ın bir hikmetidir. Siz bu toprakta bir dili yok ederseniz, bir milleti yok ederseniz, bir kültürü yok ederseniz bunun adı şirktir, şirk. Biz şirki kabul etmeyiz. 16 Nisan’da sandık başına giderek kimliğimizle, dilimizle ve inancımızla ‘Biz çok kimlikliyiz, çok dilliyiz, çok kültürlüyüz’ diyeceğiz. Biz çok güllü bir bahçeyiz” diyerek zafer işareti yaptı ve “Dolayısıyla o tek dil ve tek millet dayatmasından vazgeçerseniz geriye iki parmak kalıyor. O iki parmak da bizim kabulümüzdür” dedi.

BELEDİYE EŞ BAŞKANLARINIZ NEREDE?

Baydemir, Beşiri Belediye Eş Başkanı Mustafa Öztürk’ün görevden alınması ve belediyeye kayyım atılmasına da değindi ve Öztürk’ün elini havaya kaldırarak şöyle konuştu:

“Milli irade nedir? Halkın iradesidir. Beşiri halkına soruyorum. Siz oylarınızla, iradenizle seçtiğimiz belediyeniz, belediye eş başkanlarınız nerede? Belediyenizi elinizden alanlar darbeci değil midir? Onlar darbecidir. Biz darbeye de hayır diyoruz. 16 Nisan’da sandık başına gittiğimizde kayyıma da hayır diyeceğiz, zulümlerine de hayır diyeceğiz.”

Baydemir, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu paket kabul edilirse son iki yıldan bu yana yapılan zulüm devam edecek. Huzurumuz, çocuklarımızın geleceğini yani dünyamızı korumamız için bu pakete hayır diyoruz. Ahiretimizi korumak için zulmün şeriki olmayalım. İstiyorlar ki zulüm paketini, Kürt halkını yok etme paketini kabul edelim. Kürt halkının varlığını yok eden inşallah zulümlerinin kurbanı olurlar.”

Haberin tamamı