Diyarbakır’daki 5 Haziran 2015 günü Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitinginde dört kişinin öldüğü ve 400’den fazla yurttaşın yaralandığı bombalı saldırının ardından Emniyet Müdürlüğü, miting alanında görevli polisler için ‘alınan üst düzey güvenlik önlemleri’ için para ödülü talep etti.

Hürriyet gazetesinden Arda Akın’ın haberine göre, biri çöp kutusunda olmak üzere iki bombanın patlatıldığı miting için Emniyet aralarında Bomba İmha ve İnceleme Şubesi ekibinin de yer aldığı bir listeye para ödülü verilmesi için harekete geçti.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, mitingde görev alan polislere taltif, yani para ödülü verilmesi için talimat verdi. Bunun üzerine 11 Haziran’da İl Emniyet Müdür Yardımcısı Haluk Kundur, tüm birimlere yazı göndererek taltif verilecek personel için isim listesi istedi.

2 BİN 360 POLİS GÖREV ALDI

İçişleri Bakanlığı’nın miting güvenliğinde ihmal olup olmadığını araştırmak üzere iki müfettişi görevlendirdiği olaylı Diyarbakır mitinginde tam 2 bin 360 polis görev aldı. Bu polislerin taltif dosyaları, patlamadan yedi gün sonra, 12 Haziran’da tamamlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.

MÜFETTİŞLER İHMALİ ARAŞTIRIYOR

Müfettişlerin incelemesi bitmeden ‘apar topar’ istenen taltifte son kararı Emniyet Genel Müdürlüğü Taltif Komisyonu verecek. Taltif miktarı 48 TL’den 392 TL’ye kadar değişebiliyor. Bir polis memuru en fazla 1152 TL taltif alabilirken, il emniyet müdürü ise en çok 9 bin 408 TL taltif alabiliyor.

TAKİP O GÜN DURDURULMUŞ MUYDU?

Emniyetin ‘ödül’ istediği iki bombanın patladığı mitingde bombalı saldırının faili olduğu ileri sürülen Orhan G., 7 Haziran’da gözaltına alınıp sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı.

Orhan G.’nin IŞİD üyesi olduğu iddia edilirken, bazı gazetelerde şüphelinin polisin teknik takibinde olduğu ancak saldırının yapıldığı günün sabahında takibin sonlandırıldığı da ileri sürülmüştü. Bu iddialara henüz bir yalanlama gelmiş değil.

Saldırı sonrası boşalan miting meydanında yurttaşların üzerine TOMA sürülmesi de kameralara yansımıştı.