Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, İstanbul’da polisler Ş.Ş. ve İ.K.’ün, I. K. isimli bir kadını taksiden indirip polis aracında cinsel saldırıda bulunmasını ve parasını gasp etmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Taşdemir, verdiği soru önergesinde saldırıya maruz kalan I.K.’nin Aksaray Şehit Vedat Ulusoy Polis Merkezi Amirliği’nce şikayetinin ısrarla işleme alınmadığını ve polislere ceza verilmemesini de hatırlattı.

Taşdemir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

*“İki polis memuru, bir kadını araçtan indirerek 4 saat alıkoyma ve polis aracında cinsel saldırıda bulunup parasını gasp etme cüretini nereden bulmuştur?

*Genç kadına ‘evine git banyo yap, cezasını kendim keseceğim’ diyerek hem tecavüz bulgularını yok etmek isteyerek delil karartma suçunu işleyen hem de tecavüz ve gasp gibi çok ciddi suçların şikâyetini işleme koymayan görevlilerin tutuksuz yargılanmasının gerekçesi nedir?

*Polis aracında 4 saat alıkonulan, araçta cinsel saldırı ve gasp suçlarına maruz kalan I.K. isimli kadının başta can güvenliği sağlanmasına, sosyal ve psikolojik destek sunulmasına dair bir girişiminiz olmuş mudur?

*Cinsel saldırı ve gasp mağduru kadının yabancı uyruklu olması, şikayetinde ısrarcı olamayacağı öngörüsüyle olayın polis memurları tarafından örtbas edilmeye çalışıldığı açıktır. Bu olay dolayısıyla karakollara gidip şikayetçi olan kadınların şikâyetlerinin işleme konulmamasına dair kapsamlı bir soruşturma açılmış mıdır?

*2002-2018 yılları arasında, polis aracında, karakollarda başta olmak üzere cinsel saldırı suçlamasıyla hakkında işlem başlatılan polis memuru sayısı kaçtır?

Kaynak: Duvar