Leyla Zana'nın Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin yankıları devam ediyor. Dün yapılan görüşmede dile getirdiği talepleri bugün düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaşan Zana'nın açıklaması Habertürk ekranlarında masaya yatırıldı.

 

Başbakan'a 7 maddelik bir talep listesi sunduğunu açıklayan Leyla Zana gazetecilerin sorularını kabul etmezken, Başbakan'ın tutumu ve söyledikleri konusunda da hiç bir bilgi vermedi. "Başbakan taleplerimizi dikkatle dinledi" diyen Zana, aldığı yanıtları paylaşmadı. Büyük ilgiyle takip edilen basın toplantısından sonra Habertürk canlı yayınına katılan BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, Zana'nın açıklamasını yorumladı.

 

“BAŞBAKAN NE DEDİ ONU DA AÇIKLAMALIYDI”

"Biz bunları yıllardır söylüyoruz zaten. Mecliste benim de diğer arkadaşlarımızın da sayısız beyanı var. Leyla Zana kendisinden beklediğimiz gibi gayet olumlu ve değerli olan görüşlerini açıklamıştır. Ama kendisinden beklenilen şuydu. Keşke sayın Leyla Zana, Başbakan'ın söylediklerini de anlatsaydı, Başbakan'ın evetlerini hayırlarını da anlatsaydı. Çünkü Başbakan öncelikle bir proje ortaya koymalı. Geri adım atmadan yürüyecek iradeyi göstermeli."

 

“ZANA'NIN ÜSLUBU ADIM ATMAYA VESİLE OLSUN”

"Tamam bizim üslubumuz belki sevilmeyebilir, sert bulunabilir. Ama Sayın Zana çok nazik bir şekilde ifade ediyor işte. Eğer Başbakan bir adım atmak harekete geçmek için bir cemile bekliyor ise işte Leyla Zana kendisine bunu sunmuştur. Artık kendisi bu süreci başlatmalıdır. Eğer başlatmazsa bu sayın Leyla Zana'yı zor duruma sokar ve süreci daha da kötü bir noktaya sürükler."

 

BİZ ZATEN YILLARDIR LEYLA ZANA'NIN SÖYLEDİKLERİNİ SÖYLÜYORUZ

"Bizim meclisteki bütün konuşmalarımız kayıtlarda duruyor. Biz aynı noktadayız. Zana'nın söylediklerini tekrar tekrar dile getirdik. Bugün de kısa vadede yapılacaklar ve atılacak adımlar konusunda bir süreci başlatalım diyoruz. Feryad ediyoruz. Silahların gömülmesi, dağdakilerin toplumsal hayata nasıl katılacağını, bunların hepsini planlayalım. Tamam bir gecede olmaz bunlar ama devlet ve siyaset üstüne düşeni yapmadan da bunlar olmaz.

 

AMAÇ PKK'Yİ TESLİM ALMAKSA BU SÜREÇTEN HİÇ BİR ŞEY ÇIKMAZ

"Ancak eğer PKK'yi teslim almak amacı varsa bundan bir şey çıkmaz. Bu 30 yıldır deneniyor zaten... Hapse girmeyen, acı çekmeyen, evladını kaybetmeyen, bedel ödemeyen bir aile yok bugün Kürdistan'da. Sayın Başbakan'ın bir süreci başlatması, üzerine düşeni yapması lazım. Biz böylesi bir sürecin içinde üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız..." (GAZETECİLER.COM)