Kürt gazeteci Baki Gül, son günlerde sınır hattında artan TSK-PKK gerilimine ilişkin değerlendirmede bulundu. Gül, "Kürdistan24.Org" adlı haber sitesindeki "HPG’nin açıklamaları ne anlama geliyor?" başlıklı yazısında, 8 Şubat’ta BDP-HDP heyeti ile yaptığı görüşmede AKP’nin süreç konusundaki “oyalamacı ve kendine göre yasa çıkarması”na ilişkin görüş bildiren PKK lideri Abdullah Öcalan'ın söylediklerine dikkati çekti.

Gül, Kürt Hareketi'nin AKP’ye 30 Mart’a kadar “Müzakere sürecine geçilmesi, Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi, Sürecin yasal zemininin hazırlanması ve Üçüncü Tarafın gözlemci olarak devreye girmesi” konusunda talepler sıraladığını hatırlatarak, hükümetin bu yönlü somut bir adımı olmadığını söyledi. AKP'nin; Özel Yetkili Mahkemeler, HSYK düzenlemeleri ve MİT yasası ile kendine göre düzenlemeler yaptığını yazan Baki Gül, tartışmaların yoğunlaştığı bugünlerde sınır hattındaki askeri hareketliliğe dikkati çekti.

Gül, KCK cephesinden yapılan “Tüm bunlar bir yıla yakın bir süredir devam eden ateşkesin ihlali anlamına gelmektedir” sözlerini aktardığı yazısında,"Türkiye’deki siyasal gelişmeler, AKP’nin süreç karşındaki tutumu, ordunun sevkiyat ve hareketliliği ile paralellik gösteriyor." dedi ve bu konuda iki temel sorunun akla geldiğini aktardı, şunları yazdı:

"Bir, AKP, süreci sürüncemede bıkarak seçim sonrasındaki durumuna göre, kendisini kurtarmak için çatışmaları tetikleyecek bir zemin mi hazırlıyor?

İkincisi ise AKP’nin siyasal krizden çıkış için askeri gerginlik yaratma stratejisi mi sözkonusu?

Her iki durumda da AKP’nin süreci bu yaklaşımlarla sabote edeceği ve doğacak gerginlik-çatışma zemininde siyasal olarak kesin kaybedeceğidir."

Yazısında, HPG’nin “Türk ordusu ateşkesi sabote ediyor” açıklamalarını ciddiyetle ele almak gerektiğini söyleyen Gül, "30 Mart, belki öncesinde, belki hemen sonrasında durum AKP için çok daha fazla karışabilir" dedi.

Baki Gül'ün yazısının tamamını okumak için tıklayınız...