Fransız Komünist Partisi, Fransa ve Birleşmiş Milletler'e Irak ile dayanışma ve politik müdahale çağrısında bulundu. IŞİD'e karşı savaşan Kürt güçlerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Fransız Komünist Partisi, “Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalı, PKK 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılmalı” dedi.

Fransız Komünist Partisi (PCF), Irak Şam İslam Devleti'nin  (IŞİD) Irak Kürdistanı'na yönelik saldırılarına karşı Fransa ve Birleşmiş Milletler’e (BM) dayanışma ve politik müdahale çağrısında bulundu.

Irak ve Federe Kürdistan’da yaşananların Fransa ve dünyada endişe ve korku ile izlendiğini belirten PCF, “IŞİD’in bölgedeki saldırısı bir terör patlaması, vahşet ve insanlık dışı uygulamaları beraberinde getiriyor. Binlerce sivil, inanç ve etnik farklılıklarından dolayı tehdit altında, anavatanını terk ediyor. Şiddet erkek, çocuk, kadın ve yaşlıları vuruyor. Kadınlar pazarlarda köle olarak satılıyor” dedi.

Yaşananları ‘İnsani felaket’ olarak nitelendiren PCF, bitmesi için de her şeyin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Uluslararası dayanışmanın acil bir şekilde hayata geçmesi çağrısında bulundu.

‘ABD VE MÜTTEFİKLERİ BAŞARISIZLIĞINI GÖRÜMELİ’

Askeri müdahale tartışmaları sürerken, özellikle ABD ve müttefiklerinin başarısızlığını görmesi gerektiğini belirten PCF, “Terörizmle mücadelede şiddet hiçbir zaman fayda getirmemiştir. Aksine ruhlarda nefreti yaratarak, toplumlar savaşına yol açmıştır” dedi.

‘KÜRTLER YILLARDIR IŞİD’E KARŞI YALNIZ BAŞINA SAVAŞIYOR’

Kürtlerin Rojava’da ve Irak’ta demokratik, dayanışmacı ve ahlaki toplumu inşa etmek için yıllardır tek başına mücadele ettiğini hatırlatan PCF, “Kürtleri desteklemek gerekiyor” dedi.

Bölgedeki ezilen bütün azınlıkların Kürtler tarafından korunduğuna dikkat çeken PCF, şu anda IŞİD'e karşı elinde silah tek başına mücadele ettiğini belirtti.

 “Türkiye ve Suriye’den olan PYD savaşçıları şu anda Irak’taki kardeşleri ile omuz omuza, özgürlük ve insan hakları için savaşıyor” diyen PCF, Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) uluslararası topluluğa ve BMGK’ye bölgede tehdit altında olan sivilleri koruma çağrısını da hatırlattı.

KNK’nin IŞİD'i destekleyen Katar ve Türkiye gibi devletlere yönelik yaptırım önerisinde bulunduğunu kaydeden PCF, “Savaşan güçlere de destek istedi” diye devam etti.

BM’nin insani ve politik olarak Irak ve Kürdistan’da yaşananlara müdahil olması gerektiğini belirten PCF, “Irak’ın yeni hükümeti ve ilgili tüm taraflarla kalıcı çözüm için görüşmeli” dedi.

BM’nin Irak’a acil yardımların ulaşabileceği ve kalıcı barışın sağlanması için otoritesini kullanması gerektiğini de söyleyen PCF, Fransız yetkililer ve dışişleri bakanlığına da bu çerçevede hareket etmesi önerisinde bulundu.

‘PKK LİSTEDEN ÇIKARILMALI’

IŞİD'e karşı mücadele eden Kürtleri desteklemenin bir öncelik olması gerektiğini belirten PCF, “Bunun için de ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı” dedi. PKK’nin 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılmasının da bunun parçası olması gerektiğini kaydeden PCF, Fransa’nın BMGK üyesi bir ülke olarak bölgesel bir konferans örgütlemede ön ayak olabileceğini de belirtti.

PCF, böylece barışın sağlanabileceği, sağlam bir Irak inşa edilebileceği ve bölgenin birliğinin de korunabileceğini kaydetti.

IŞİD'e karşı savaşan Kürt güçleri ve demokrat Irak güçleri ile dayanışmasını da açıklayan PCF, “Komünistler bu korkunç tecrübeden barış ve demokrasiyi sağlamak için çabasını sürdürecek” dedi. (ANF)