Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, KCK Eş Başkanı Bese Hozat’ın "PKK seçimden önce ateşkes ilan edebilir mi" sorusunu akıllara getiren ifadelerine ilişkin İMC'ye açıklamalarda bulundu. Artı Haber'de Banu Güven'in sorularını yanıtlayan Yüksekdağ, "Elbette böyle bir gelişme yaşanması olumlu olur," dedi.

Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Bizler bu süreç içerisinde hiçbir zaman Kandil’in veya PKK’nin alacağı ateşkes ve çatışmasızlık kararına dayanarak ordan beklenti içerisinde olarak bir siyasi çalışma yürütmedik. Dün de barış ve demokrasiyi inşa etme çizgisinde bir siyasi çalışma yaptık. Bugün de 1 Kasım seçimleri öncesinde de HDP olarak çizgimizi ısrarlı ve kararlı bir şekilde sürdürme temelinde bu süreçle ilişki kurduk. Elbette böyle bir gelişme yaşanması olumlu olur."

PKK’nin daha önce de birçok kez ateşkes ilan ettiğini hatırlatan Yüksekdağ, önemli olanın çift taraflı ateşkes olduğuna vurgu yaptı.

HOZAT'IN AÇIKLAMALARI

KCK Eş Başkanı Bese Hozat, Özgür Gündem'de yer alan yazısında, çözüm sürecinin dondurulup çatışmaların yeniden başlamasından sorumlu tuttuğu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu için yargılama sürecinin 1 Kasım seçimlerinde HDP’nin elde edeceği ikinci zaferle başlayacağını savununmuş ve şunları söylemişti: "Özgürlük Hareketi, HDP’nin 1 Kasım’daki büyük zaferine daha fazla katkı sunmak için tekrardan tarihi bir tutum takınarak AKP’nin tüm iğrenç planlarını bir kez daha boşa çıkaracak ve gereken hesabı soracaktır.”

HDP’nin olası zaferine daha fazlı katkı sunmak için ‘tarihi bir tutum takınacaklarını’ belirten Hozat’ın bu sözleri, PKK’nin seçimler öncesinde silahları susturabileceğine dair bir mesaj olarak yorumlanmıştı.