Sosyolog yazar Pınar Selek’in yargılandığı, Türkiye ve dünya kamuoyunun yakından izlediği davada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin müebbet hapis kararını bozmasının ardından yargılama yeniden başlamıştı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Ekim’de görülen duruşmada Yargıtay bozma kararına uyarak Pınar Selek hakkında verilmiş olan mahkumiyet kararını ortadan kaldırdı.

Yargıtay bozma kararı ve mevcut delil durumunu da göz önünde bulundurduğunu belirten mahkeme heyeti, Pınar Selek hakkındaki yakalama kararını da kaldırdı.

5 ARALIK’TA ÇAĞLAYAN’A!      

Önceki duruşmada mahkeme heyeti Savcılık makamının mütalaasını hazırlaması için süre vermişti. 5 Aralık Cuma günü 10.00’da görülecek duruşmada, Savcılık makamının davaya ilişkin mütalaası ve talepleri açıklanacak.

Hâlâ Tanığız Platformu da 09.30’da yurtdışından gelen izleme heyeti ile birlikte bir kez daha Çağlayan Adliyesi önünde olacak. Nihai beraate kadar bu davanın takipçisi olduklarını vurgulayan Platform çağrısında, “Basın açıklamamız bir kez daha birbirimize verdiğimiz ortak mücadele sözünün ifadesi olacak. Hep söylediğimiz üzere, mücadelemiz sadece tek bir insan için değil adalet ve özgürlük hakkımız içindir” dedi.

NE OLMUŞTU?    

Pınar Selek, 1998’de Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin yaşamını yitirdiği patlamadan bu yana hukuk mücadelesi veriyor. Yargılamalar sırasında Mısır Çarşısı’ndaki patlamanın bombadan kaynaklandığı iddiası kanıtlanamadığı gibi, Selek’i patlamayla ilişkilendiren tek delil ise, o sırada 16 yaşında olan A.Ö adlı çocuğun işkence altında alınan ifadesiydi.

Yargılama süreçlerinde bütün bunları göz önünde bulunduran yerel mahkeme, Selek hakkında üç kez beraat kararı verdi. Yargıtay’ın bu kararları bozmasının ardından, Selek’e aynı mahkeme, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Müebbet hapis cezası kararının temyiz duruşması ise 11 Haziran 2014’te Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde görüldü. Yargıtay, müebbet hapis cezasının bozulmasına karar verdi.

Mısır Çarşısı patlaması davasında hakkında verilen üç beraat kararı da Yargıtay tarafından bozulan ve daha sonra da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Pınar Selek hakkında yakalama kararı ise 3 Ekim’de görülen son duruşmada kaldırıldı.

Kaynak: KAOS GL