Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, ayağı kırılan eski başbakanlardan Tansu Çiller ile ilgili bir tweet attı.

Buldan, 'Tansu Çiller’in ayağı kırılmış Yetmez ama EVET.!' ifadelerini kullandı.

Eski Başbakan Prof. Dr. Tansu Çiller, ayak burkulması sonucunda sağ ayak bileğinde meydana gelen parçalı kırık nedeniyle 7 Temmuz 2014, Pazartesi günü (bugün), Acıbadem Maslak Hastanesi’nde ameliyat oldu. Operasyonu gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak Beksaç şu bilgileri verdi;

“Sağ ayak bileğinde ayak burkulması sonucunda parçalı kırık oluşan hastamız Sayın Tansu Çiller, bugün ameliyat edildi. Ayak bileğindeki parçalı kırıklara başarıyla müdahale edildi. Ayak bileği, yeniden uygun anatomik yapısına getirildi.”

Tansu Çiller’in genel sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Burak Beksaç, kendisinin kısa sürede taburcu olabileceğini söyledi. 

İşte Pervin Buldan'ın Tansu Çiller tweeti:

EŞİ ONUN DÖNEMİNDE KATLEDİLMİŞTİ

Pervin Buldan’ın eşi Kürt işadamı Savaş Buldan, Tansu Çiller’in başbakanlık yaptığı dönemde faili meçhul bir cinayete kurban gitmişti.

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda, ifade veren Tansu Çiller Kürt işadamı Savaş Buldan’ın infaz emrini verdiği yönündeki bir soru üzerine gözyaşlarına hakim olamamıştı.

Tansu Çiler Başbakanlık koltuğuna oturduktan birkaç ay sonra sohbet ettiği gazetecilere 4 Kasım 1993’te şöyle demişti:

"Elimizde PKK'ya yardım eden Kürt işadamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor. Devlet PKK'yla olduğu gibi, PKK'ya mali destek sağlayanlarla da her biçimde mücadele edecektir."

Çiller'in bu açıklamayı yapmasının ardından, yaklaşık iki ay sonra Kürt işadamı, avukat, bürokrat ve siyasetçileri hedef alan cinayetler dizisi başladı. 14 Ocak 1994'te Behçet Cantürk ile başlayıp 25 Şubat'ta avukat Yusuf Ziya Ekinci ile devam eden cinayet dizisinde Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, avukat Medet Serhat, DEP'li avukat Faik Candan, Fevzi Arslan, Şahin Arslan ve Ankara'nın Altındağ ilçesinin Yüksekovalı Nüfus Müdürü Mecit Baskın karanlık cinayetlere kurban gittiler.

PERVİN BULDAN KİMDİR?

Pervin Buldan Tansu Çiller döneminde katledilen Kürt işadamı Savaş Buldan’ın eşidir. Eşinin öldüğü gün erken doğum yaparak ikinci çocuğunu dünyaya getirmişti.

1967'de Hakkari'de dünyaya gelen Pervin Buldan 23. ve 24. dönem TBMM'de Iğdır milletvekilidir. Aynı zamanda Iğdır'ın ilk kadın milletvekilidir.

Lise öğrenimini tamamladıktan sonra kısa bir süre Iğdır İl Özel İdaresi'nde memurluk yaptı.

1987'de teyzesinin oğlu olan işadamı Savaş Buldan ile evlendi. Evlendikten bir süre sonra eşinin işi nedeniyle İstanbul’da yaşamaya başladı; 1991'de ilk çocuğu dünyaya geldi. PKK'ye ekonomik yardım etmekle suçlanan eşi, kimliği bilinmeyen kişilerce 2 Haziran 1994'te kaçırıldı ve 4 Haziran 1994'te öldürüldü. Pervin Buldan, eşinin öldüğü gün erken doğum yaparak ikinci çocuğunu dünyaya getirdi.

Eşini kaybettikten bir yıl sonra Cumartesi Anneleri'ne katıldı; dört yıl boyunca Taksim'de Galatasaray Lisesi önündeki eylemlerde yer aldı. Bir yandan da HADEP'te görev aldı; iki dönem Parti Meclisi üyesi oldu.

1999 seçimlerinde HADEP'ten İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu, partisi %10 seçim barajını aşamadığı için milletvekili olamadı.

“Mağdur Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” adıyla bir dernek kuran Buldan, bu dernek kapatılınca 2002'de “Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yakay-Der)'in kuruluşunda yer aldı ve derneğin başkanlığını yaptı.

2002 Türkiye genel seçimlerinde DEHAP'tan İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu ancak partisi seçim barajını aşamadığı için bu seçimde de milletvekili olamadı. 2005'te İsviçreli bir kadın girişimi tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen 1000 kadın arasında yer aldı.

2007 Türkiye genel seçimlerinde barajını geçebilmek için çeşitli partilerin desteklediği Bin Umut Adayları adlı blokta yer aldı. Iğdır’dan bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazandı ve Iğdır'ın ilk kadın milletvekili olarak meclise girmeyi başardı. Meclise girdikten sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP) grubuna katıldı. DTP'nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının ardından onun ardılı olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne geçti.

2011 Türkiye genel seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bağımsız adayı olarak tekrar Iğdır'dan milletvekili seçildi ve TBMM'nin 24. dönem milletvekillerinden biri oldu.