HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, yerel seçimlere dönük hem doğu hem de batı illerindeki ittifak arayışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Doğu illerindeki Kürt partileriyle ittifak görüşmelerinin olumlu gittiğini söyleyen Buldan, “Gerekirse elbette onlara da belediye başkanlığı, Belediye Meclis üyelikleri verilebilir. İhtiyaçlar doğrultusunda, görüşmeler neticesinde yapılabilir” dedi.

Ayrıca Buldan batı illerinde, özellikle İstanbul, Adana, Mersin ve Antalya gibi illerde yerelde güç birliklerine ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Ortak aday mı çıkar, biri diğerini mi destekler tam olarak kesin bir kararımız yok. Ama bütün bunları masaya yatırıp tartışıyoruz. En iyi formülü bulmaya çalışıyoruz. AKP’nin elindeki belediyeleri almak için tüm güç birliklerine de hazırız” dedi.

'KÜRT PARTİLERLE İTTİFAK SADECE SEÇİM İTTİFAKI DEĞİL'

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, doğu illerinde Kürt partileriyle başlayan ittifak görüşmelerinin olumlu gittiğini söyleyen Buldan şöyle devam etti:

“Görüştüğümüz partilerin çoğu kayyımlara karşı bir güç birliğine ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir. Ama bu sadece kayyımlar üzerinden görüşmeler değil. Kürt halkına yönelik baskılar, operasyonlar, tutuklamalar karşısında Kürtlerin birliği ve beraberliği üzerinde duruyoruz. Bu bizim açımızdan çok önemli. Bu nedenle söz konusu görüşmeler için sadece “seçim ittifakı” demek yanlış olur. Görüşmeleri biraz ‘ulusal birlik’ kapsamında yapıyoruz. Seçimler gelip geçer ama bir araya gelme, güç birliği oluşturma konusunda vesile olur. Görüşmeler devam ediyor. Sonuç için erken. 15 günde bir mutlaka bir araya geleceğiz.”

'DEMİRTAŞ İLE AYNI DÜŞÜNÜYORUZ...'

Tutuklu bulunan önceki dönem HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş yerel seçimlerle ilgili, “Kürt partilerle ittifak çerçevesinde farklı siyasi geleneklerden bu kriterlere uygun adaylar ve özellikle muhafazakar tabanımızın temsiliyetini sağlayacak adaylarımızın da mutlaka en güçlü şekilde listelerde yer alması gerektiğini düşünüyorum” açıklamasını yapmıştı.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, Demirtaş’ın bu sözleri için, “Biz de aynı düşünüyoruz. Gerekirse elbette onlara da belediye başkanlığı verilebilir, Meclis üyelikleri olabilir. İhtiyaçlar doğrultusunda görüşmeler neticesinde olabilir” dedi.

Buldan, batı illerinde yerelde ittifak olasılıkları için, “Hâlâ tartışıyoruz” açıklamasını yaptı. Batı illerinde özellikle tabanın isteği doğrultusunda ortak adaylar çıkarmayı önemsediklerini anlatan Buldan, “Bu konuda AKP-MHP dışında hemen hemen bütün partilerle il başkanları düzeyinde görüşmeler oluyor. İttifak kuruldu diyebileceğimiz bir yer yok. Bunun içinde erken. İstişareler, ziyaretler, diyaloglar devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

'TÜM GÜÇ BİRLİKLERİNE HAZIRIZ'

HDP, son seçimlerde İstanbul’da yaklaşık yüzde 13 oy alarak 12 milletvekili çıkardı. Antalya, Adana, Mersin ve İzmir’de de milletvekili bulunuyor. Buldan bu bölgelerle ilgili olarak şunları söyledi: “İstanbul, Adana, Mersin, Antalya gibi yerlerde güç birliğine ihtiyaç var. Bunu kurulan komisyonlar, bazı diyaloglar çerçevesinde netleştirmeye çalışıyoruz. Ortak aday mı çıkar, biri diğerini mi destekler tam olarak kesin bir kararımız yok. Ama bütün bunları masaya yatırıp tartışıyoruz. En iyi formülü bulmaya çalışıyoruz. AKP’nin elindeki belediyeleri almak için tüm güç birliklerine de hazırız.”

'KÜRTLER ARTIK BUNU YEMEZ'

Buldan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Danıştay’ın “Andımız” ile ilgili kararına dönük eleştirileri ve son konuşmalarında Kürt seçmene dönük olumlu mesajlar olarak yorumlanan açıklamalarını da değerlendirdi.

Erdoğan’ın açıklamalarını, “seçim öncesi Kürt seçmene göz kırpmak” olarak nitelendiren Buldan, “Ama Kürtler artık bunu yemez. Onu söyleyeyim. Tekçilikten bahseden, tek dil, tek millet, tek kimlikten bahseden bir anlayış. Kürtler eski Kürtler değil. Ben daha çok seçim dönemine ilişkin manevra olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

'DÜNYAYA REZİL OLURLAR'

HDP’nin yerel seçimlerdeki ana hedefi kayyım atanan belediyeleri geri almak olduğunu söyleyen Buldan, kayyımların atandığı illerde halkın en güzel cevabı sandıkta vereceğini söyledi.

Buldan, “Kayyımların atandığı yerlerde halktan büyük tepki var. Bu da sandığa yansıyacak gibi görünüyor” dedi.

Buldan kazandıkları belediyelere tekrar kayyım atanma olasılığıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Dünyaya rezil olurlar artık. Bir daha kayyım zihniyetini Türkiye gündeme getirirlerse, AKP açısından söylüyorum artık dünyaya verecek cevapları olmayacak. Her zaman halk iradesine saygı göstermekten bahsediyorlar. Halkın iradesine saygı göstereceksin. Bir yerde yüzde 80-90 oyla seçilmiş belediye başkanını tekrar görevden alıp yerine kayyım atamanın cevabını dünyaya nasıl verecekler bilmiyoruz. Böyle bir zihniyeti Türkiye’nin gündeminden çıkarmak, halkın iradesine saygı duymak lazım.”

Kaynak: Duvar