Şırnak’ta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak “Türkiye diyalog ve müzakere süreciyle tüm sorunları bitirmek zorundadır, yoksa kaybeden Türkiye halkları olacak” uyarısında bulundu. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü’nün 3’üncü Olağan Kongresi kentte bulunan bir otelde gerçekleşti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve çok sayıda milletvekilinin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce yurttaş kongreye katıldı. “Barış tecrit edilemez” ve “Genç kadınlar faşizmi yıkacak” yazılı pankartların açıldığı kongrede yurttaşların coşkusu ve Botan bölgesine özgü kıyafetli kadınlar dikkat çekti. Bir süre halayların çekildiği ve “Bijî berxwedana zindanan – Yaşasın zindanların direnişi” sloganlarının eksik olmadığı kongre, divan oluşumuyla başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından kongrede söz alan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Zeki İrmez,  katılımcıları selamladı. 
 
'MÜCADELELERİ BİZE IŞIK TUTACAK'
 
Daha sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, geçmiş yıllarda yaşamını yitiren Şeraffettin Elçi ve Orhan Doğan gibi Kürt siyasetçileri anarak, “Şırnak yerle bir edilirken canı pahasına da olsa burada direnen ve onurundan asla taviz vermeyen Mehmet Tunç’u saygı ve minnetle anmak istiyorum. Asya Yüksel, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ı, Roboski’de katledilen 34 canımızı anmak istiyorum. Silopi kayıpları Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’i, Taybet İnan, Cemile ve yüzlercesini minnetle anıyorum. Onların mücadelesi bizlere ışık tutacaktır ve onlara söz veriyoruz; biz o yolda yürüyeceğiz” dedi. 
 
23 ŞUBAT’TAKİ HDP KONGRESİNE ÇAĞRI
 
Geçtiğimiz günlerde miting havasında geçen partisinin Cizre kongresini hatırlatan Buldan, 23 Şubat’taki genel kongre için, “Kongremiz güçlü olsun ki; ‘HDP’yi bitirelim’ diyenlere cevap olsun. HDP üzerinde büyük oyunlar oynamak isteyenler var. HDP’nin bitirilmediğini Cizre, Şırnak ve bütün kongrelerimizde gösterdik. 23 Şubat’ta gerçekleştireceğimiz kongreyle bir kez daha göstereceğiz. HDP’yi engellemek isteyenler bu salonlara baksınlar. Halkımızın kararlı duruşunu, diz çökmediğini, boyun eğmediğini ve biat etmediğini bir kez daha görsünler” dedi.
 
‘ŞIRNAK SALTANATINIZI SALLIYOR’
 
Şırnak ve ilçelerindeki yurttaşların asla boyun eğmediğini ve diz çökmediğine dikkat çeken Buldan, “HDP’yi durdurup sonuç alacağını sananlar, bir kez daha görsünler. Ne yaparlarsa yapsınlar onların alacağı tek bir sonuç var ve bu sonuç halkımızın kararlı duruşu, dik duruşudur. Bu halkın barış, demokrasi yürüyüşünü hiçbir gücün engellemeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Botan bunun en iyi örneğidir” ifadelerini kullandı. Şırnak ve ilçelerinde yerel seçimler sürecinde “kirli” oyunların oynanarak, kimi belediyelerin ellerinden alındığını kaydeden Buldan, “Seçim sonrası tanklar bu ilde zafer turu attı. Bunu yaparken Şırnak halkının iradesini yok saydılar. Kendi seçmiş olduğu belediye eşbaşkanlarını yok saydılar. 29 Ekim günü Cizre Belediye’sine kayyum atadılar. Ardından kazandığımız diğer belediyelerimizi zorla aldılar. İlçelerde halkın iradesini yok saydılar. Bu yok saymayla birlikte bir kez daha Şırnak ve ilçelerine ‘Siz seçseniz de biz size yönettirmeyeceğiz’ mesajını verdiler. Çünkü Şırnak ve ilçeleri onların iktidarlarını sallıyor. Şırnak halkı bu direngen duruşuyla sizin saltanatınızı, iktidarınızı sallamaya da sarsmaya da devam edecektir” şeklinde konuştu. 
 
TÜRKİYE TOPLUMU TECRİT ALTINDA’
 
AKP-MHP ittifakının ülkeyi yönetemediğini dile getiren Buldan, tecrit, kayyum ve faşizmle ülkeyi yönetme şanslarının daha fazla kalmadığına vurgu yaptı. Buldan, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride işaret ederek, şöyle devam etti: “İktidarın ne demokrasi ne adalet ne hukuk ne özgürlükle bir alakasının kalmadığını biliyoruz. Bir ülkede tecrit varsa, adalet ve hukuk yoksa demokrasi yoksa o ülke yönetilemiyor demektir. Sayın Öcalan üzerinde mutlak bir tecrit olduğunu hepimiz biliyoruz. Ne ailesi ne avukatları ile görüşme yaptırılmıyor, sesinin dışarı çıkması engelleniyor. Sayın Öcalan barış ve demokrasi için üzerine düşen sorumluluğu her zaman yerine getirmiştir. Bu ülkede 2013-15 yıllarında çocuklarımızın, evlatlarımızın, yaşamını yitirmediğine tanık olduk. Annelerin gözyaşı akmadı o dönemde. Bu süreci heba edenler, sekteye uğratanlar mutlak tecridi bir daha Sayın Öcalan üzerinde uygulamaya başladılar. Bugün Türkiye toplumu bir bütün olarak bu tecridi yaşıyor. Çünkü ağzını açan herkesin cezaevine gönderildiği bir dönemi yaşıyoruz. Barış ve demokrasiyi talep edenlerin cezalandırıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu ülkede başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların cezalandırıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Her türlü engellemeyi yapıyorlar.” 
 
DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ
 
Şırnak başta olmak üzere bölgedeki kentler üzerinden sefaleti, açlık ve yoksulluğun yaygınlaştırılmak istendiğini kaydeden Buldan, AKP’nin dış politikalarına da değindi. Buldan, şunları söyledi: “Başta Suriye politikası olmak üzere tüm politikaları yalan üzerine kurulu olduğu için, Kürt halkının kazanımlarını engellemek adına her şeyi yapmaya çalışıyorlar. ‘Suriye’ye gitmeyin, orada sizin işiniz yok. Kardeşçe yaşanan bir ortamı Türkiye’nin bozmaya hakkı yok’ dedik onlara. Bugün Rojava ve İdlib’de yaşananlar bize gösteriyor ki yaptığı yanlıştan Türkiye vazgeçmeli. Diyalog ve müzakere süreci ile tüm sorunları bitirmek zorundadır. Yoksa kaybeden Türkiye halkları olacaktır.”
 
‘HDP SÜRECE DAMGA VURACAK’
 
AKP hükümetinin 20 yıldır ülkeye acıdan başka bir şey getirmediğini ifade eden Buldan, “AKP Hükümeti her yeri çürümüş ve kokuşmuş bir iktidardır. Bu çürümüşlüğü topluma dayatma niyetlerinin olduğunu biliyoruz. Hesap vermeyen AKP, kendi adalet ve hukukunu ülkeye dayatmak istiyorlar. Hesap vermemekle birlikte kendi koltuklarını koruduklarını da biliyoruz. Bu ülke tek adam olmaktan çıkmalıdır. Bu ülke bir insanın karar verdiği, tek bir insanın ağzından çıkan lafla yönetilmekten kurtarılmalıdır. Bu ülkeyi herkesin barış içinde kardeşçe yaşayacağı bir ülke haline getirmek bizim boynumuzun borcudur. HDP bunun için vardır. Bugün itibariyle demokrasi ittifakımızla, halkların yarınlarına dair birlikte yaşam projesine hep birlikte katkı sunmak HDP’nin görev ve sorumluluğudur. Bugün en fazla elzem olan ihtiyaçlardan biri de Kürt halkının ulusal birliğidir. Bu döneme, bu sürece HDP bir kez daha damgasını vuracaktır” diye kaydetti. 
 
‘ONLARIN GİDİŞİ MUHTEŞEM OLACAK’
 
Buldan, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bugünkü zalimler de yarın tarihin karanlık dehlizlerinde yok olup gidecektir” sözlerini hatırlatarak, “Onların gidişi muhteşem olacak. Biz kazanacağız, biz başaracağız” diye belirtti. 

Kongre, mali ve faaliyet raporlarının okunmasıyla devam etti. Daha sonra yapılan seçimlerde, Sebahattin Deniz ve Sabuha Akdağ eşbaşkan olarak seçildi. 
 
Kongre, sanatçı Axin’in seslendirdiği şarkılarla son buldu.