BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Mecit Baskın’ın öldürülmesine ilişkin 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında, kendisine hakaret eden Korkut Eken hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Meclis’te HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile basın toplantısı düzenleyen Buldan, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde katıldığı duruşmanın kendisi için tarihi olduğunu söyledi. “Benim açımdan da tarihi bir duruşmaydı. Sanık sandalyesinde oturan başta Korkut Eken olmak üzere 12 sanık aynı zamanda benim eşimin de katiliydi. Sadece bundan değil birçok faili meçhulden sorumlu olan sanıklardı” dedi.

Davanın iki duruşmasına da katıldığını, hem sanıkların davranışlarının, hem mahkeme başkanının tavırlarının kendilerini üzdüğünü belirten Buldan, her iki duruşmada da sanıkların hakaretlerine maruz kaldığını söyledi. Korkut Eken’in kendisine yönelik küfür ve hakaretinin kabul edilemez olduğunu belirten Buldan, “Asıl olması gereken işlediği cinayetlerle ilgili hesap vermesi gerekirken Korkut Eken bunu yapmayarak bir halkın seçilmiş temsilcisine küfür etti. Mahkeme heyeti de ne yazık ki Korkut Eken’i susturacağına bizim ve sanıkların arasına polisten duvarlar ördü. Mağdur yakınlarını dışarıya çıkarmakla tehdit etmesi kabul edilebilir değil” dedi.

'TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ DEĞİL'

Türkiye’nin bir hukuk devleti olmadığını ve Türkiye’de adaletten bahsetmenin duruşmada yaşananlar itibariyle bir daha iflas ettiğini kaydeden Buldan, “Biz o 12 sanığı vicdanlarımızda mahkum ettik” dedi. Bütün yasalarda değişiklik yapan AKP’nin bu konuda da elini vicdanına koyup bir düzenleme yapması ve 20 yıldan bu yana devam eden cinayetlerin açığa çıkartılıp, sorumlularının yargılanmasını beklediklerini belirten Buldan, “Başta dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile Başbakan Tansu Çiller olmak üzere bütün sorumlular biran önce yargılanmalıdır” dedi. Buldan kendisine hakaret eden Korkut Eken hakkında suç duyurusunda bulunacağını da belirterek, iktidarın da sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

MGK’NIN İMHA KARARLARININ UYGULAYICILARI

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise “Bu katiller çetesinin Tansu Çiller döneminde alınan kararın uygulayıcıları olduğunu” hatırlattı. “Eken ve MGK’da alınan imha kararının gereğini yerine getirdiler. Tansu Çiller’in aldığı kararı yürürlüğe koydular. Bunu yaparken ayrıca çeteleştiler kendi içlerinde bölündüler. Bunların hepsi Kutlu Savaş’ın Başbakanlığa sunduğu raporda yer aldı” diyen Kürkçü, aradan zaman geçince unutuldu zannedildiğini, ancak kendilerinin unutmadıklarını söyledi.

Bugün hala korunduklarını belirten Kürkçü, “Dünkü mahkemede ortaya çıkan da bununla ilgilidir. O kadar kendilerinden eminler ve cezalandırılmayacaklarını bildikleri ve hükümetin eski müttefiki ile başlarının dertte olduğunu görünce yeniden göreve talip olduklarını herkese hatırlatmak istiyorlar” dedi. Kürkçü, bu hesaplaşmanın Türkiye’de er yada geç yaşanacağını da sözlerine ekledi.

‘SESSİZ OHAL UYGULANIYOR’

Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin katili Ömer Güney’e ait telefon numaralarından birinin MİT mensubuna ait olduğu yönündeki haber ve Ankara’da OHAL uygulamasının sorulması üzerine Buldan, “Sessiz bir OHAL’in yaşanıyor olduğunu görüyoruz. Böyle bir şey yapılacaksa insanların can güvenliği ve özgür seyahat hakkı olmayacak. Bu biran evvel geri çekilmelidir. Şimdi Paris soruşturmasının devam ettiğini biliyoruz. Bunun takipçisiyiz. Sonuçta süreç ile bağlantılı bir cinayet olduğunu biliyoruz. Süreci sabote etmek isteyen güçler tarafından olduğunu biliyoruz. Hem hukuki hem de siyasi açıdan takip ediyoruz. Bu soruşturmanın biran evvel bitirilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz” diye konuştu. (Evrensel)