Tatvan’da konuşan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, başlatılan çözüm ve barış sürecinde kimsenin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) oy peşinde olduğu ya da kimseyi kandırmaya çalıştığı yönünde kuşkusu olmaması gerektiğini söyledi. Buldan, AK Parti'nin oy hesabı değil barış hesapları yaptığını söyledi.

Ankara’da konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da, her savaşta önce annelerin öldüğünü belirterek, "Eğer anneler, kadınlar sürece dahil olursa akan kan duracak, gözyaşları toprağı daha fazla ıslatmayacaktır" dedi.

“KİMSENİN KUŞKUSU OLMASIN”

Partisince Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen '8 Mart Kadınlar Günü' etkinliğinde konuşan Pervin Buldan, ''AK Parti yine oy ve seçim hesapları yaparak, yine bu halkı kandırmak mı istiyor?' diye kimsenin kuşkusu olmasın. Öcalan, sürecin içinde ve müzakere masasındaysa, hiç kimse bu halkı kazandıramaz ve oyalayamaz'' dedi.

"SÜRECİN ADINA BARIŞ SÜRECİ DE ÇÖZÜM SÜRECİ DE DİYEBİLİRİZ"

Konuşmasında kadın hakları ve barış süreciyle ilgili gündemdeki konulara da değinen Buldan, “Bu mücadelede belki de bugünlerde son demleri yaşanan barış ve çözüm sürecinde bulunuyoruz. Barış sürecine kadınların katkı sunmasını bekliyoruz. Kadınların bu sürece aktif olarak katılacaklarına, bu rolü ve bu misyonu en iyi şekilde yerine getireceklerine olan inancımız tamdır. Bir süreç başlamış, bunun adına 'barış süreci' de 'İmralı süreci' de 'çözüm süreci' de diyebiliriz. Bu sürecin barış, müzakere ve diyalog sürecine evrilebilmesi için de müzakerelerin başlayabilmesi için de zamana ihtiyacımız var. Öcalan ile yaptığımız görüşmelerden sonra da bu süreci sekteye uğratmak isteyen ve sabote etmek isteyenler vardır. Bundan sonra da olabilir. Ama biz o kadar kararlı ve inançlıyız ki önümüze çıkabilecek olan her engelli aşacak bir iradeye sahibiz. Bizim sürecimizi sekteye uğratmak ve sabote etmek isteyenler, kararlığımız ve irademiz karşında pes etmek durumunda kalacak. Barış sürecinin bu coğrafyaya çok kısa bir zamanda geleceğini ümit ediyoruz.”

"AK PARTİ OY DEĞİL, BARIŞ HESABI YAPIYOR”

“Bu coğrafyada çok kan aktığını, kardeş kanının aktığını en iyi Bitlisliler bilir” diyen Buldan, bu coğrafyada akan kardeşkanının bir an önce durması ve Türkiye'de toplumsal bir barışın sağlanması için başlatılan sürece herkesin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Buldan şöyle konuştu: “Bu süreçte Öcalan'ın başlatmış olduğu müzakere ve diyalog sürecinde, Öcalan ile birlikte olduğumuzu ve arkasında durduğumuzu ve destek verdiğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Öcalan onurlu bir barışın temellerini İmralı'da atıyor. 'AK Parti yine oy hesapları mı seçim hesapları mı yapıyor? Yine bu halkı kandırmak mı istiyor?' diye kimsenin kuşkusu olmasın. Öcalan'ın bu sürecin içinde ve bu müzakere masasındaysa, hiç kimse bu halkı kazandıramaz ve oyalayamaz diyoruz.”

“ÖCALAN 14 YILDIR BARIŞ PROJELERİ YAPIYOR”

Abdullah Öcalan’ın 14 yıldır İmralı'da barış projeleri yaptığını savunan Buldan, “Bu süre zarfında Kürt halkı da her zaman meydanlarda Öcalan'ın arkasındaydı. Ama bu süreçte bu halk kararlılığı ve iradeyi göstermek zorundadır. Bu halk birlikteliğini sürdürdüğü müddetçe kimse bu halkın sırtını yere getiremeyecektir. 21. yüzyıl kadınların, barışın ve Öcalan'ın özgürlüğüne kavuştuğu yıl olacaktır. Bu sürece destek vermek sadece biz Kürtlerin değil, bu coğrafyada yaşayan 75 milyon insanın destek vermesi gerekiyor” diye konuştu.

MHP VE CHP’YE DESTEK OLUN ÇAĞRISI

Konuşmasında barış sürecine her kesimin destek olması gerektiğine vurgu yapan Pervin Buldan, MHP'nin de CHP'nin de bu sürece destek vermesi gerektiğini belirtti.

Buldan, şunları kaydetti: “Tarihin bu süreci altın harflerle yazacağını herkesin iyi bilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Bu tarih yazılacak. Bu tarih savaştan yana olanları da barıştan yana olanları da yazacak. Barıştan yana olanlar tarihe altın harflerle yazılacak, ama savaştan yana olanlar akıttıkları kanda boğulacaklar. Bu yüzden hiç kimse savaştan yana olmasın. Savaşın hiç kimseye faydası yok. Savaşta sadece insanlar ölür, analar ağlar, yürekler yanar, gencecik insanlar toprağın altına girer. Savaşta yaşamını yitirir. Hiç kimsenin hayatını yitirmemesi için barıştan yana tavrını ortaya koyması gereken bir süreci yaşıyoruz. Bu çağrımız CHP ve MHP'ye. Bu sürecin sağlıklı şekilde yürümesi için Türkiye'de yaşayan herkesten destek bekliyoruz.”

"KADINLAR SÜRECE DAHİL OLURSA AKAN KAN DURACAKTIR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da, her savaşta önce annelerin öldüğünü belirterek, "Eğer anneler, kadınlar sürece dahil olursa akan kan duracak, gözyaşları toprağı daha fazla ıslatmayacaktır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, tüm mücadele, direniş ve itiraza rağmen kadının her alanda ayrımcılığa maruz kaldığını ve kolay bir hedef olarak seçildiğini belirtti.

Dünya kadınlar günü dolayısıyla Türkiye'nin kadınlarını özellikle selamladığını söyleyen Emine Erdoğan, "Tüm hanım kardeşlerimiz içinde evladını vatan uğruna şehit vermiş, en az şehit evlatları kadar kahraman şehit annelerini, şehit eşlerini, şehit kızlarını bütün kalbimle selamlıyorum. Yüreğine evlat acısı düşmüş, evladını kaybetmiş, yüreğinden adeta bir parça kopmuş acılı anneleri, acılı eşleri buradan selamlıyorum" dedi.

Türkiye annelerin metanetli, dirayetli ve sabırlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "İnanıyorum ki Türkiye'nin anneleri, Türkiye'nin kadınları, dualarıyla, yüreklerini ortaya koyarak, terör nedeniyle akan kanı, akan gözyaşını mutlaka dindirecektir. İnanıyorum ki kapısının eşiğinde oturmuş, gözünü yola dikmiş anneler, eşler, yavrularıyla kucaklaşmanın umudunu her geçen gün daha da çoğaltacaktır. Eğer anneler, kadınlar sürece dahil olursa inanıyorum ki akan kan duracak, gözyaşları toprağı daha fazla ıslatmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Her savaşta önce annelerin öldüğünü, önce kadınların saldırıya uğradığını, her çatışmada önce hanımların hedef alındığını belirten Erdoğan, en büyük acıyı evlat acısını, eş acısını, baba acısını en çok kadınların yaşadığını ifade etti.