HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 24 Haziran seçimlerine ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Buldan, Soylu’nun kendilerini tehdit ettiğini doğrulayarak, “Ağrı Doğubeyazıt ilçesinde kendilerinin müşahiti olduğu bir insanının infaz edildiği ve bu infazdan bizi sorumlu tuttuğu bir telefon aldım. Sayın Soylu "Size haddinizi bildireceğiz, size artık yaşama hakkı yok, nereye gidiyorsanız gidin" gibi saçma sapan asla kabul etmediğimiz bir konuşmayla karşı karşıya kaldım. AKP hükümeti böyle bir öfkeyle mi yönetecek. Bu ülkenin 3. büyük partisi olan bir partiyi bu tür suçlamalarla insanların gözünde karartmalarına asla izin vermeyeceğiz. Yaşanan olayın çok büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir partinin eş başkanına böyle bir telefon açılmasını kabul etmiyoruz. Herkes haddini bilecek sayın Soylu da haddini bilecek” dedi.

Basın açıklamasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

24 Haziran seçimleri demokratik meşruiyet olmayan bir ortamda yapılmıştır. HDP tasfiye edilmesi için devletin bütün imkanları kullanılmıştır. Tüm bunlara rağmen HDP barajı aşmıştır.

Sevgili Selahattin Demirtaş kendisine karşı yürütülen kara propagandaya karşı 3. sıraya yerleşmiştir. 4.5 milyon oy almış sayın Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır.

Kürt illerinde istenen düzeye erişilememiş, 120 bin civarında kaybımız olmuştur. Zorunlu göç, müşahitlerin engellenmesi, il-ilçe yönetimlerimizin tutuklanmasından dolayı olmuştur. Bu durumu yine de kendi eksiğimiz olarak görüyoruz.

Demokratik toplumsal muhalefet kendisine güvenmeli, karamsarlığa kapılmadan ve geri çekilmeden içindeki sinerjiyi açığa çıkarmalıdır.

‘SİZE HADDİNİZİ BİLDİRECEĞİZ, SİZE ARTIK YAŞAMA HAKKI YOK’

Evet İçişleri Bakanı'ndan bir telefon aldım. Beni arayarak Ağrı Doğubeyazıt ilçesinde kendilerinin müşahiti olduğu bir insanının infaz edildiği ve bu infazdan bizi sorumlu tuttuğu bir telefon aldım. Yapılan infazla partimizin birebir ilişkisi olduğunu ima etmiştir. Tıpkı Suruç'ta olduğu gibi yapanlar cezalandırılmıyor. Yapmayanlar sorumlu gösteriliyor. Bu olay derhal açığa çıkarılmalıdır. Kimler tarafından yapılmışsa bu insanlar cezalandırılmalıdır. HDP olarak bu olayları asla kabul etmediğimizi belirtiyoruz. Sayın Soylu "Size haddinizi bildireceğiz, size artık yaşama hakkı yok, nereye gidiyorsanız gidin" gibi saçma sapan asla kabul etmediğimiz bir konuşmayla karşı karşıya kaldım. AKP hükümeti böyle bir öfkeyle mi yönetecek. Bu ülkenin 3. büyük partisi olan bir partiyi bu tür suçlamalarla insanların gözünde karartmalarına asla izin vermeyeceğiz.

‘SAYIN SOYLU DA HADDİNİ BİLECEK’

Yaşanan olayın çok büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir partinin eş başkanına böyle bir telefon açılmasını kabul etmiyoruz. Herkes haddini bilecek sayın Soylu da haddini bilecek. Biz büyük bedeller ödeyen bir partiyiz. Suruç'ta yaşananlar ortada. Suruç'ta insanlar boğazı kesilerek öldürüldü. Bizim 6.sıra milletvekili adayımız tutuklandı. Alakası olmayan insanlar tutuklandı. Çok talihsiz bir konuşma yaptığımızı belirtmek isterim. Bu telefonu bu şekilde yorumluyorum ve kabul etmediğimizi belirtmek istiyorum.

‘BU SORUNU TÜRKİYE HALKLARIYLA ÇÖZECEĞİZ’

AKP ve MHP koalisyonu önümüze karamsar bir tablo çıkarmış olabilir ama Türkiye halklarının barışa olan özlemiyle Kürt sorununu çözeceğiz. Türkiye halkları çözecektir bu sorunu. Bizler demokratik çözüme olan inancımızla birlikte girişimlerimizi başlatacağız. Halklar inanırsa bu sorun elbette çözülür. Hükümetin yaklaşımı belliyken onlardan çok fazla bir şey beklemediğimizi belirtmek isterim. Bu sorunu Türkiye halklarıyla çözeceğiz.

Temelli’nin açıklamaları şu şekilde:

İçişleri Bakanı bugüne kadar yapması gerekenleri yapmadı, HDP ile uğraştı. Ortada hepimizin kınadığı bir olay var. Gidip suçluları yakalamak yerine partimizle uğraşmaya devam ediyor, tıpkı seçimde olduğu gibi. Bütün bu sözlerini kendisine iade ediyoruz. Kendisini sorumlu davranmaya davet ediyoruz. HDP demokratik siyasette mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Kendisinin bize söylediklerini kabul etmiyoruz, biz onları demokratik siyasete davet ediyoruz

Soru: MHP oylarının artışını neye bağlıyorsunuz? Kürt illerinde sizin oyunuzun düşüşünü neye bağlıyorsunuz? CHP’li seçmenlerin HDP’ye verdiği desteğe ilişkin ne diyeceksiniz?

Türkiye’de HDP’ye verilen oyları bütünlüklü okumakta yarar var. Referandum sürecinde de analizler yapılmıştı ama 3 yılda bölgeden çok fazla göç söz konusu oldu. Düşüşlerin en önemli nedenlerinden biri iç göç. Baskılar, manipülasyon, oy taşıma gibi birçok faktör var. Toplam oy içinde 120 bin oydan bahsediyoruz ama 1 oy bile önemlidir. Eğer HDP tercihinde bir değişiklik varsa bunun yanıtlarını arayacağız. Batı oyları HDP’nin demokratikleşme, barış mücadelesindeki kararlılığı sonucu HDP’ye gelmiştir. Seçimlere 15 gün kala hala ciddi bir gri bölge olduğu konuşuluyordu. Seçmen davranışının kararsızlığı çok yüksekti. HDP kararsızlardan izlemiş olduğu barış ve demokrasi mücadelesiyle oy almıştır. MHP oylarının yükselişine "garnizon etkisi" diyorum. Bölgedeki garnizon artışının etkisi var. Bunun da çalışmasını yapacağız.

SORU : AKP ve MHP yeniden koalisyon kurmuşken HDP Kürt sorunun çözümü için bundan sonra neler yapabilir?

Türkiye’nin en büyük sorunu Kürt sorunudur. Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesi öncelikli görevimizdir. Bundan sonra da başta Parlamento olmak üzere yerellerde, alanlarda çok büyük bir sorumluluk üstleneceğiz. AKP-MHP koalisyonu bir kez daha önümüze karamsar bir tablo çıkardı, ama biz Türkiye halklarının barışa ve demokrasiye olan inancıyla bu sorunu çözmek zorundayız. Türkiye halkları çözecek bu sorunu. Çünkü Kürt sorunu çözülmeden bu ülkede hiçbir sorun çözülmeyecek. O yüzden AKP-MHP koalisyonunun bu konuyu gündemine almasını beklemeden hızla sorunun çözülmesi konusundaki girişimlerimiz başlatacağız. Türkiye halkları isterse bu sorun çözülür. Hükümetin devletin bu sorunun çözümüne yaklaşımı ortada onlardan fazla bir şey beklemiyoruz.

Sandıklara itirazlar devam ediyor mu?

İtiraz etmemiz gereken sandıklara itiraz edildi. Hakkari başta olmak üzere. Bunlarla ilgili hukuki prosedür sürüyor.

HDP Eş Genel Başkanlarının seçime ilişkin değerlendirmelerini içeren ve Temelli tarafından okunan metni ekte bulabilirsiniz.