HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Ankara İl Kongresi’nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'AK Parti ve HDP arasında gizli görüşmeler yapıldığı' iddiasına yanıt veren Buldan, partisinin şu an iktidarla ‘görüşecek hiçbir şeyi olmadığını’ söyledi.

Buldan, “Son günlerde yaratılmaya çalışılan bir algı operasyonu ile karşı karşıyayız. Meral Akşener’in “HDP ve AKP gizli görüşüyor” iddiasına karşı şunu söylemek isterim” dedi.

Bulda, şu  ifadeleri kullandı:

“Ne gizli, ne de açık, hiçbir şekilde AKP ile görüşmemiz söz konusu değildir. Demirtaş’ı, Yüksekdağ’ı, Baluken’i ve tüm milletvekillerimizi cezaevinde tutan bir anlayışla asla görüşmeyeceğimizi ilan etmek isteriz. Belediyelerimize kayyum atayan anlayışla, “Kürtleri yok edeceğiz” diyen anlayış ile asla görüşmeyiz. Bizim ilkesel, asla taviz vermeyeceğimiz konuların başında bu gelmektedir. Herkesin bu konuda içi rahat olmalıdır. İmralı’da tecrit sürüyorsa, milletvekilimiz bedenini açlığa yatırıyor ve hala tahliye edilmiyorsa, AKP ile görüşecek hiçbir şeyimizin olmadığını ifade etmek isterim.”

‘BÜTÜN KESİMLERE ÇAĞRIM VAR: DEMOKRASİ GÜÇLERİ İTTİFAK YAPMALI’

HDP Eş Genel Başkanı, partisinin Ankara İl Kongresi’nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yerel seçimler konusunda dikkat çekici bir çağrı da yaptı.

“Ülkenin bütün toplumsal kesimlerine bir çağrı yapmak isterim. AKP’nin baskı ve zulüm politikasından kurtulmanın yolu demokrasiden, özgürlüklerden, bir arada yaşamdan geçmektedir. Bir arada yaşamdan yana olan tüm demokrasi güçlerinin ittifakından geçmektedir” diyen Buldan şöyle devam etti:

“Ankara ve İstanbul özellikle çok önemlidir. Eğer biz bu faşizan zihniyeti yenmek istiyorsak ve AKP’ye kaybettirmek istiyorsak birlikte olmanın, dayanışmanın, güç birliği oluşturmanın tam da zamanıdır. Yapacak tek bir şey var, el ele yürümek. Bunu yapabilirsek bu faşizmi hep birlikte yıkabiliriz. Kadınların geleceği, gençlerin özgür yarınları ve Türkiye halklarının kazanımları için buna ihtiyaç vardır. Yerel seçimlerde birbirimize kenetlenmek zorundayız. Bu anlayışla her yeri kazanacağız. Sadece kayyumların atandığı yerlerde değil Ankara’da da, İstanbul’da da Mersin’de de, Adana’da da AKP’yi bir tabela partisi haline getirmeyi kendimize görev biliyoruz. Bunu başaramazsak bu iktidar zulmetmeye devam edecek. Fakat biz yerel seçimlerden sonraki süreçlerde de bir araya gelmenin yol ve yöntemlerini bulacağız. Ankara’da da kazanacağız, Kürdistan’da da kazanacağız.”

‘KAZANIMLARIN TANKLA YOK EDİLMESİ FAŞİZMDİR’

HDP Eş Genel Başkanı, konuşmasında AK Parti iktidarına sert eleştiriler yöneltti. “16 yıllık AKP iktidarının bu topluma verdiği nedir? Ülkeye maliyeti nedir?” diye soran Buldan, “İçeride ve dışarıda sürekli kriz üretme, toplumu kamplaştırıp kutuplaştırma, hukuksuzluğu hukuk haline getirme, yolsuzluklarla, rantla ekonomiyi batırma, silaha, savaşa yatırım yapma AKP’nin temel görevleri arasında olmuştur. İşçinin, emekçinin, kadının ve gençlerin hakkını gasp etmek AKP’nin temel görevleri arasında olmuştur” ifadelerini kullandı.

Pervin Buldan sözlerine şöyle devam etti:

 “Bir ülkede bir partinin milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, il örgütü yöneticileri cezaevinde rehin olarak tutuluyorsa, belediyelerine kayyum atanıyorsa, bir halkın kazanımları tanklarla bombalarla yok edilmeye çalışılıyorsa bunun adı faşizmdir, bunun adı zulümdür. Bizler AKP’nin 16 yıllık iktidarlık dönemindeki zulümlerini burada anlatmaya fırsat bulamayabiliriz. Çünkü bunları anlatmak bir kaç saate sığmayacak kadar çoktur. O yüzden AKP iktidarının bu topluma uyguladıklarını anlatmayı bizler her fırsatta anlatmaya devam edeceğiz.”

‘LEYLA GÜVEN’İN EYLEMİNİ SAHİPLENECEĞİZ’

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine de değinen Buldan şu ifadeleri kullandı:

“Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevini selamladığımızı belirtmek isterim. Sevgili Leyla Güven onurlu ve kararlı bir direnişin sahibi olarak, bedenini açlık grevini yatırmıştır. Bu eylemin amacı İmralı Cezaevi’nde Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecridin son bulmasıdır… Leyla Güven’in bu eylemini her yerde sahipleneceğiz. Birkaç gün sonra Amed başta olmak üzere halkımızın da katılacağı Leyla Güven’e destek eylemlerinin olacağının bilgisini de vermek isteriz.”

‘ELİNİZİ KÜRTLERİN YAKASINDAN ÇEKİN’

Pervin Buldan, AK Parti hükümetinin Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin kontrolündeki bölgelere yönelik politikalarını da eleştirdi.

“AKP hükümetinin bu krizi sadece Türkiye’de uygulamakla kalmayıp, Fırat’ın doğusu başta olmak üzere Rojava’ya da taşıdığını biliyoruz” diyen Buldan şöyle devam etti: “Bu aynı zamanda AKP Hükümeti’nin dışarıda da aynı çözümsüzlük siyasetini izlediğinin bir göstergesidir. Kürt halkı başta Türkiye’de olmak üzere Suriye’de de elde ettiği kazanımlar ve statülerle birlikte nasıl yaşayacağına ve nasıl bir tavır alacağına kendisi karar verecektir. Kürt halkının kazanımlarını yok etmek, Türkiye açısından çok sıkıntılıdır. AKP iktidarına şunu söylemek isteriz. Elinizi Kürtlerin yakasından çekin, elinizi Türkiye halklarının yakasından çekin.”

Kaynak: Duvar