HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın açıklamalarını eleştiren Paylan, “Ne kadar yol yaptığınızdan bahsediyorsunuz ama sizin açtığınız her yolda, her güzergâhta hiç bahsetmediğiniz pek çok şey var. O güzergâhta ormanlar var, kestiğiniz ağaçlar var, etrafında karacalar, ceylanlar var. Bunlardan hiç bahsetmiyorsunuz. Açtığınız güzergâhlarda köylüler, çiftçiler var, onların bir yaşamları var, yüzlerce yıllık habitatları var, orada bir ekosistem var. Sizin bozduğunuz bir ekosistem” ifadelerini kullandı.

‘Çözüm süreci’ni anımsatan Paylan, “Barış sürecinin bitişinden sonra -öncesinde böyle bir şey yoktu- açtığınız yollarda insanlar huzurla bir yerden bir yere ulaşıyorlardı. Suriye ve Irak’taki savaş politikaları, içerideki savaş politikaları sonucu yollardan tanklar geçiyor. Bakıyorsunuz, tank çekiciler, Akrepler, Kirpiler, belli savaş araçları; bu yollardan insanlarımız huzur içinde geçsinler” dedi.

Paylan’ın açıklaması şu şekilde:

Ne kadar yol yaptığınızdan bahsediyorsunuz ama sizin açtığınız her yolda, her güzergâhta hiç bahsetmediğiniz pek çok şey var. O güzergâhta ormanlar var, kestiğiniz ağaçlar var, etrafında karacalar, ceylanlar var. Bunlardan hiç bahsetmiyorsunuz. Açtığınız güzergâhlarda köylüler, çiftçiler var, onların bir yaşamları var, yüzlerce yıllık habitatları var, orada bir ekosistem var. Sizin bozduğunuz bir ekosistem…

Politikalar büyük oranda bireysel araç alımı yönünde gelişti. Şehirler egzoz dumanlarına, kirliliğe ve gürültüye maruz kaldı. Demir yolu taşımacılığı, deniz yolu taşımacılığı, bisiklet yolları, yürüyüş yolları hep ihmal edildi. 

‘İSTANBUL’UN NÜFUSUNU SİZİN POLİTİKALARINIZ BELİRLEYECEK’

İstanbul’da birinci çevre yolu yapılmadan İstanbul’un nüfusu 2 milyondu. Birinci çevre yolu plansız bir şekilde yapıldıktan sonra, etrafı doğru düzgün planlanmadığı için İstanbul 7 milyon oldu. Sonra Özal zamanında ikinci çevre yolu planlandı. O sulak alanlardan, ormanlardan, yaşam alanlarından daldı geçti. Yine etrafı planlanmadığı için, ikinci çevre yolu bugün 17 milyona taşıdı İstanbul’u.

Cumhurbaşkanı, Belediye Başkanı olduğu dönemde “Üçüncü köprü ihanettir” demişti. Bugünlerde ihanet kelimesini İstanbul için ve diğer şehirler için tekrar kullandı. Fakat “üçüncü çevre yolu ihanettir” demesine rağmen maalesef iktidarınız döneminde üçüncü çevre yolu da yapılıyor ve üçüncü köprü de, üçüncü havalimanı da… Kuşların göç yollarında olan bir havalimanından bahsediyoruz. Bunları yok sayan bir proje anlayışınız var. Yalnızca insanın değil, kuşun, ormanın, doğanın haklarını yok sayan politikalarınız söz konusu.

Bu politikaların geri dönüşü de yok. Bu anlamda pek çok ihlal var. İstanbul’un 17 milyondan 27 milyona çıkıp çıkmayacağını bundan sonraki politikalarınız belirleyecek

‘İŞ KAZALARINDAN NEDEN BAHSETMİYORSUNUZ?’

Hiç bahsetmediğiniz bir şey daha var, Karayolu işçileri… İş kazalarını en çok duyduğumuz bakanlıklardan birisi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı. Karayollarında binlerce çalışan var ve onların iş güvenliği, çalışma şartları, iş kazaları hakkında bir şeyler söylemenizi beklerdik. O işçilerin haklarıyla ilgili, hukuklarıyla ilgili bir şeyler yapacağınızı belirten birkaç cümle duymak isterdik sunumunuzda. Niye bu boyutları eksik bırakıyorsunuz?

Barış sürecinin bitişinden sonra -öncesinde böyle bir şey yoktu- açtığınız yollarda insanlar huzurla bir yerden bir yere ulaşıyorlardı. Suriye ve Irak’taki savaş politikaları, içerideki savaş politikaları sonucu yollardan tanklar geçiyor. Bakıyorsunuz, tank çekiciler, Akrepler, Kirpiler, belli savaş araçları; bu yollardan insanlarımız huzur içinde geçsinler. Bu anlamda barış politikalarına dönün ki tren yolları, kara yolları barış yolları olsun; tanklar geçmesin bu yollardan, insanlar huzur içinde geçsinler.

(Demokrat Haber/Ankara)