Bağımsız devlet parlamentolarının temsilcilerinden oluşan, 179 üyeli Birleşmiş Milletlere bağlı çalışan Parlamentolararası Birlik Grubu, (IPU) milletvekilliği düşürüldükten sonra tutuklanan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında ‘derhal serbest bırakılması’ çağrısında bulundu. TBMM'nin de üyesi olduğu kuruluş tarafından yapılan çağrıda Gergerlioğlu’nun yaşadıklarının keyfi olduğu ve derhal serbest bırakılması gerektiği ifade edildi.

Çağrıda TBMM’nin Parlamentolararası Birlik Grubu üyesi olduğu hatırlatılarak, “Küresel olarak yasama erklerinin tamamını temsil eden bu büyük organizasyonun siyasi önemi ve kararlarının etkisi haliyle çok yüksektir” denilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

* IPU, dosyadaki bilgiler ışığında Gergerlioğlu'nun devam eden tutukluluğunun keyfi olduğunu ve derhal sonlandırılması gerektiğini düşünmektedir; mevcut yasal yolların hâlâ bunu sağlayabileceğini içtenlikle ummaktadır.

* Kararın devamında bu kararın, Türk yetkililerin teröre karşı mücadeleleri ile muhalefetteki milletvekillerinin insan haklarına, özellikle de ifade özgürlüklerine saygı arasında doğru dengeyi kurmadıklarının bir başka kanıtı olduğunu değerlendirmiştir.

* IPU, Türk makamlarını bir kez daha, mevcut ulusal mevzuatın ve uygulamasının düşünce özgürlüğüne ilişkin uluslararası ve bölgesel standartlara uygun olmasını sağlamak için daha kararlı adımlar atmaya çağırmıştır.