HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, HDP’nin İzmir'de düzenlediği ‘hayır’ mitinginde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin 15 Temmuz üzerinden seçim çalışması yürüttüğünü ifade eden Buldan, “Yaptıkları darbeden bahsetmezken 15 Temmuz darbesini anlatarak oy istiyor. Kürtler senin Sur’da, Cizre’de, Silopi’de Devlet Bahçeli ile birlikte taş üstünde taş bırakmayız dediğini iyi hatırlıyor. Sana evet demeyecek. Sokağa çıkma yasaklarında cenazesi çıkmayan annelerimizin ahları varken sana kimse evet demeyecek. Panzerlerin arkasında cenazelerini bağladığın günleri hatırlayan Kürtler sana evet demeyecek” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Figen Yüksekdağ’a yönelik sözlerine yanıt veren Buldan, “Figen Yüksekdağ’ı dört duvar arasına gönderdik. İstediği duvara sırtını dayasın, diye ahlaksızca bir açıklama yaptı. Figen sırtını milyonlara, kadınlara yaslıyor. Siz onları rehin aldınız. Sırf hayır çalışması yapmasınlar diye rehin aldınız. Kürtler Kenan Evren, Tansu Çiller dönemini bilir. Hiç kimse önünde boyun eğmedi. Mutlaka kazanacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), referandum çalışmaları kapsamında İzmir’in Gündoğdu Meydanı’nda “Hayır” mitingi düzenledi.

AÇLIK GREVİNDEKİ TUTUKLULARLA DAYANIŞMA ÇAĞIRISI

Alanda toplanan on binleri selamlayan tutuklu aileleri adına konuşan, 57 gündür açlık grevinde olan Özgür Güçlü adlı tutuklunun annesi Naciye Güçlü, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini aktardı.

Yüzlerce tutuklunun bedenini ölüme yatırdığını söyleyen anne Güçlü, “Devlet gözünü kulağını kapatmış. Görüşlerde engelleniyoruz. İnsanlık hakkını istiyorlar. Senden zulüm istemiyor. Kim ki Kuran'ı gösterip Müslümanım diyorsa zulüm yapmayacak. Çocuklarımızın direnişlerini selamlıyoruz. Açık görüşlerimiz yasaklanıyor engelleniyor. Seçimde de diyeceğiz, Hayır Hayır Hayır” diye konuştu.

KÜRKÇÜ: TEK ADAM ZİHNİYETİNE BOYUN EĞMEYECEĞİZ

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Evet de çıksa ‘hayır’ da çıksa tek adam zihniyetine boyun eğmeyeceğiz. 21. Yüzyılın orta yerinde padişahlığı kurmanıza izin vermeyeceğiz. Osmanlı'da oyun bitmez. Biz her şeye hazırlıklı olalım” dedi.

‘BİZ LAYIK OLDUĞUMUZ HAYATI YAŞAYACAĞIZ’

HDP’nin vekillerinin ve eş başkanlarının cezaevinde olduğunu hatırlatan Kürkçü, “Siz halkla hiçbir şekilde tartışmadınız. Yerel yönetimlere kayyım atarken bu yasayı çıkardınız. Türkiye’de hiçbir yaygın medya Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın fikirlerini söylemedi. Ama her gün hakaret ettiniz. Bu durumda halk hakem olsun diyorsunuz. Sanki hepimiz eşitiz. Bu referandumdan ancak hayır çıkarsa eşitlik olacaktır. Böyle bir devlet altında yaşamayız. Biz özgürlük, eşitlik istiyoruz. Sen bizim paramızla yaptırdığın yolları bizim gözümüze sokamazsın. Biz senden özgürlük istiyoruz. Sen esaret veriyorsun. Halklar her zaman doğru yapmaz, Almanya’da İtalya’da Portekiz’de olduğu gibi. Ama Türkiye halkları bu hatayı yapmamalıdır. Faşizme hayır diyeceğiz. Umarım bu ses Ankara’dan duyulur. Biz layık olduğumuz hayatı yaşayacağız” şeklinde konuştu.

YILDIRIM: İZMİR 16 NİSAN’DA ROLÜNÜ OYNAYACAK

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise, “İzmir’in her zaman tarihsel rolünü oynadığını çok iyi biliyoruz. 16 Nisan’da tarihsel rolünü oynayacağının farkındayız. İzmir’den rekor oy çıkacak. Ege’nin incisi İzmir bizi yanıltmayacaktır. Oylanacak olan sırada bir paket değildir. Savaş ve barış oylanıyor. Bu anlamda sizin bu kervana katılışınıza bin selam olsun” şeklinde konuştu.

HDP karşıtlığı üzerinden seçim çalışmalarının yapıldığını söyleyen Yıldırım, “İki kişi kafa kafaya vermiş. Daha kendi partisini ikna etmeden ‘HDP hayır dediği için biz evet diyoruz’ diyorlar. HDP’nin vaat ettiği bu kadar şey varken. Önce paketinizi anlatın. Bizim karşıtlığımız üzerinden çalışma yapıyorlar. Diyarbakır gibi bir yerde ‘belediye başkanlığım elinden alındı’ diyor. Diyarbakır’da içeri atmadığın belediye başkanı kalmadı. Bize diyorlar ki bize oy verin gençleri meclise taşıyalım. Siz merak etmeyin en çok genç vekil en çok kadın vekil HDP’de var. Gençleri meclise götürüp cezaevine atacak. Türkiye’nin en genç eş başkanlarını cezaevine attılar” dedi.

BULDAN: RENGİMİZİ BELLİ ETMEK İÇİN BURADAYIZ

HDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, “Rengimizi belli etmek için buradayız. Bu meydanda birçok parti halka konuştu. Bizim iki eş başkanımız ne yazık ki burada değiller. Onlar cezaevinde olsalar da binler onlar yerine alanda. Tüm tutuklu vekillerimize selam gönderiyoruz. Bu meydanda konuşan Erdoğan neden evet dediğini anlattı. İdamı getireceğini söyledi. Türkiye halklarını alet etmeye çalışıyorlar. Türkiye halkları olarak tek adamlığınıza hep birlikte hayır diyeceğiz. Referanduma az bir zaman kala gözlerini Kürtlere diktiler. Kürtlerden nasıl oy alacaklarını düşünüyorlar. Kürtlerin referanduma hayır demesinin çok nedeni var” dedi.

‘KÜRTLER SENİN ZÜLMÜNÜ UNUTMAYACAK’

15 Temmuz akşamı bir darbe yapıldığının hatırlatan Buldan, “HDP olarak darbeye karşı olduğumuzu dile getirdik. Sadece 15 Temmuz darbesinden söz etti. Peki senin yaptığın darbeleri neden konuşmadın. Senin yaptığın darbelerden bahsetmezken 15 Temmuz darbesini anlatarak oy istiyor. Kürtler senin Sur’da, Cizre’de, Silopi’de Devlet Bahçeli ile birlikte taş üstüne taş bırakmayız dediğini iyi hatırlıyor. Sana evet demeyecek. Sokağa çıkma yasaklarında cenazesi çıkmayan annelerimizin ahları varken sana kimse evet demeyecek. Panzerlerin arkasında cenazelerini bağladığın günleri hatırlayan Kürtler sana evet demeyecek” ifadelerini kullandı.

EŞ BAŞKANLARIMIZ SIRTINI MİLYONLARA YASLIYOR’

İzmir’de yaşayan halkların yaşanan katliamlara sessiz kalmayacağına dikkat çeken Buldan, “Değerli İzmirliler bu kadar haksızlıklar varken başka parti hiçbir şey yapamaz. Ama biz burada burayı doldurduk. Sizlere teşekkür ediyorum. "Figen Yüksekdağ’a dört duvar arasına gönderdik. İstediği duvara sırtını dayasın" diye ahlaksızca bir açıklama yaptı. Figen sırtını milyonlara, kadınlara yaslıyor. Siz onları rehin aldınız. Sırf hayır çalışması yapmasınlar diye rehin aldınız. Pazar günü yapılacak seçim tarihsel bir öneme sahip. Pazar günü sabah oyunu kullanacak olan her bir insanımız oyunu kullanmadan önce elini kalbine koymalı. Oy kullanırken Cizre’de katledilenleri unutmamalıyız. Bu nedenle kocaman bir hayır diyoruz. Buradan çıkar çıkmaz herkes hayırın ne anlama geldiğini mutlaka anlatmalıdır. Bunu başarırsak demokratik bir Türkiye’ye uyanacağız.

Biz kazanmışız. Hayır kazandı, biz kazandık, kadınlar kazandı. AKP’nin gidişatı 16 Nisan’da çıkacak oylara bağlı. Kürtler bu günlere kolay gelmedi. Çok bedel ödediler. Kürtler Kenan Evren, Tansu Çiller dönemini bilir. Hiç kimse önünde boyun eğmedi. Mutlaka kazanacağız. Yolunuz ve yolumuz açık olsun” diye konuştu.

(Kaynak: Dihaber)