Olay, CHP'li Tanrıkulu'dan cezaevinde 'tez imha edildi mi' sorusu üzerine gündeme geldi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, Bayburt M Tipi Cezaevi’nde bulunan Yılmaz Altığ’ın tezinin imha edilip edilmediğini sordu.

 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu gündeme getirdiği iddiayla ilgili, TBMM Başkanlığı’na, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

"Yılmaz Altığ’ın tezi hangi kanun veya yönetmelik gerekçe gösterilerek imha edilmiştir?" diyen Tanrıkulu, şu sorulara yanıt istedi:

 

"Kitap imha etme uygulamasının Nazi Almanyası’nın akıllardan çıkmayan ürkütücü uygulamalarından biri olduğunu biliyoruz. Bir kitabı yakma veya yok etme yetkisi ülkemizde herhangi bir kanuna veya yönetmeliğe uygun mudur?

 

Altığ’ın tezinde geçen ve ‘para’ ve ‘meta’ sözcüklerinin kısaltılmışı olan ‘P-M’ harflerinin tezin imha edilmesine gerekçe gösterildiği doğru mudur?

 

Cezaevlerinde, tutuklu ve hükümlülerin entelektüel faaliyetlerini yürütmelerinin önünde ne tür engeller vardır? Tutuklu ve hükümlülerin kitap, tez, makale yazmalarının şartlarını belirleyen bir kriter var mıdır? Mahkûmlar istedikleri kitaplara erişebilmekte midir?

 

Altığ’ın imha edildiği iddia edilen tezinde suç unsuru bulunmaması halinde, bunun telafisi nasıl sağlanacaktır? Altığ, tezini tekrar yazmak zorunda mı bırakılacaktır? Tezinin bir kopyası saklanmış mıdır?

 

Tutuklu veya hükümlüleri esir gibi gören ve buna göre uygulama sürdüren cezaevi yönetimleri var mıdır? Bu konuda cezaevi yönetimleri ve personeline yönelik eğitim çalışmaları yürütülmekte midir?

 

Şiddeti teşvik etmeyen her türlü görüşün tutuklu veya hükümlüler tarafından yazılmasının önünde engeller var mıdır?

 

Herhangi bir tutuklu veya hükümlünün yakınlarına, basın mensuplarına veya çeşitli kurum-kuruluşlara mektup, makale, kitap göndermelerine engel olunmuş mudur? Bunun gerekçeleri nelerdir?" (milliyet)