CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sürerken basın toplantısı düzenledi.

Faik Öztrak, Sedat Peker'in son videosundaki "Beni bu silah kaçakçılığı işinde de kullandılar" iddiası için "Mehdi gelecek, ortamı buna göre hazırlamalıyız’ diyen, bir dönem Erdoğan’a danışmanlık da yapan, devletin resmi güvenlik toplantılarına katılan, bir general emeklisinin başında olduğu SADAT şirketinin, bu işlerde aracı olduğunu iddia ediyor. Tabi sorumlulara; ‘Mehdi'ye ortam hazırlamak için mi Suriye’de bulundunuz’ diye soracak bir savcı yok. Firma da gönül rahatlığıyla iddiaları reddediyor" diye konuştu.

Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın, Venezuela’ya test kiti ve maske dağıtmak için gittiğini söylemesi ancak gümrük kayıtlarında maske ve test kitinin olmaması hakkında ise şunları söyledi: 

“Ne demişler? Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Cumhuriyet Gazetesi, gazetecilik görevini yapmış. İddiasını kalkmış, belgeleriyle ispat etmiş. Fakat ticaret yapan evladı yerine neden Sayın Binali Yıldırım’ın konuştuğunu bir türlü anlayamıyorum. Madem konuştu gereğini yapma sırası kendisinde. Demokratik bir toplumda doğruları söylemeyen siyasetçilerin ne yapması gerektiği bellidir. Hiç endişe etmesin, saray kendisine bir büyükelçilik makamı uygun görür muhakkak. Venezuela büyükelçiliği de kendisine pek de güzel yakışır.” 

Öztrak’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

SESSİZ KALANLARA YAZIKLAR OLSUN

Ayasofya Camii’nde devlet ricalinin önünde, bir defa daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e lanet okundu. Kibir, şımarıklık, hazımsızlık ve yalan; kutsal mekan, Ayasofya’yı adeta mesken tuttu. Bir emekli imam, Atatürk’e lanet okumaya cüret etti. O sözleri ettiği Ayasofya’yı, İstanbul’u, Rize’yi ve tüm memleketi emperyalistlerin işgalinden kurtaranın, Atatürk olduğunu unutarak; cehaletini sergiledi. Bu suçtur, büyük bir rezalettir. Buna, orada oturan devlet ricalinin sessiz kalması ise çok daha büyük bir rezalettir. Tarihini bilmeyen kendini bilmez. Bu imam müsveddesine ve ona sessiz kalan devlet ricaline soruyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı, bugün Ayasofya’da, Sultanahmet’te, Süleymaniye’de ecdadın mukaddes emanetleri üzerinde, hak iddia edebilir miydiniz? Milletimiz o gün o camide olan devlet ricalinin nasıl sustuğunu görmüştür. Bu rezalete, çocuklarının, torunlarının dekor edilmesine göz yuman, buna da sessiz kalanlara yazıklar olsun.

SÖZLEŞMELER ULUSLARARASI TAHKİME GÖTÜRÜLECEK

İstanbul’u çeyrek asır yönetenler, tarihi yarımadanın siluetini bile rant için katlettiler. Milletimizin göz bebeğine acımadan ihanet ettiler. Bir de bunu utanmadan itiraf ettiler. Şimdi Marmara Denizi de bu acımasız ihanete isyan ediyor. Müsilaj, yani deniz salyası, tüm Marmara’yı kapladı. Marmara tüm gücüyle, ‘artık yeter’ diye feryat ediyor. Genel Başkan Yardımcımız Ali Öztunç, bu konuda, bugün Merkez Yönetim Kurulu’muza sunduğu raporu ve çözüm önerilerini kamuoyuna da açıklayacak. Dünyada, tamamı tek bir ülkeye ait nadir denizlerden birini, Marmara’yı bitiriyoruz. ‘Kendi denizinizi koruyamadınız, diğer denizlerde nasıl hak iddia ediyorsunuz’ diyenlerin eline koz veriyoruz. ‘İstanbul’a ihanet ettik’ diyenler, Marmara’nın feryadını duymak yerine, ihanetlerine hız veriyorlar. CHP iktidarında, Kanal İstanbul’a tek kuruş çalışmayacak. İmzalanan sözleşmeler de yargıya hatta gerekirse uluslararası tahkime götürülecek. Herkes bunu şimdiden bilsin, ayağını ona göre denk alsın.

SUÇ ÖRGÜTÜ ELEBAŞISININ AĞZINDAN DİNLEMEYE İHTİYACIMIZ YOKTU

‘Erdoğan şahsım hükümetini’ açıkça destekleyen, Erdoğan’a karşı çıkanları alenen tehdit eden, hükümetin polis koruması verdiği, bir organize suç örgütü elebaşı; bir aydır tefrika halinde bir takım kirli ilişkilerini ifşa ediyor. Millete hesap vermekten kaçan, bağımsız medyayı yok eden ‘Erdoğan şahsım hükümeti’, sonunda; gerçeği arayan milleti, bir suç örgütü elebaşının tefrikalarıyla baş başa bırakma noktasına geldi. Milletin haber alma özgürlüğüne darbe yapmak, Erdoğan’a pahalıya mal oluyor. Dün bu suç örgütü elebaşı kendini ihbar etti. Suriye’ye giden silahların, Bayır-Bucak Türkmenlerine gönderilmediğini, El Nusra’ya gittiğini itiraf etti. Daha önce de bir MHP milletvekili Tuğrul Türkeş, ‘Vallahi de billahi de o silahlar Türkmenlere gitmiyordu’ demişti. Bizim Suriye’ye silah gönderme meselesini bir suç örgütü elebaşının ağzından dinlemeye ihtiyacımız yoktu. Bu, ülkemizde çok iyi bilinen bir husustur. Çok da mağdur yaratmıştır. Bunlardan biri de değerli arkadaşımız Enis Berberoğlu’dur. Arkadaşımız haksız, hukuksuz bir şekilde MİT TIR’ları davasıyla ilişkilendirilerek hapse atıldı. Sayın Genel Başkanımız buna ve ülkedeki tüm haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı Ankara’dan İstanbul’a kadar yürüdü. Enis Berberoğlu mahkemede aklandı. Yeniden milletvekili seçildi. Meclis’e girdi. Ama yönetim bu konudan o kadar rahatsızdı ki, Berberoğlu’nun milletvekilliğini düşürmek için olmadık yargı kumpasları kurdurdu. Meclis Başkanı, milletvekilinin hukukuna sahip çıkmadı. Erdoğan’ın vesayeti altındaki mahkemeler Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına direndi. Ama sonunda hak yerini buldu.

SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞ ÜLKEMİZE BÜYÜK BEDELLER ÖDETTİ

‘Erdoğan şahsım hükümetinin’ bir zamanlar beraber yol yürüdüğü, bu suç örgütü elebaşı, ‘Beni bu silah kaçakçılığı işinde de kullandılar’ diyor. ‘Mehdi gelecek, ortamı buna göre hazırlamalıyız’ diyen, bir dönem Erdoğan’a danışmanlık da yapan, devletin resmi güvenlik toplantılarına katılan, bir general emeklisinin başında olduğu SADAT şirketinin, bu işlerde aracı olduğunu iddia ediyor. Tabi sorumlulara; ‘Mehdi'ye ortam hazırlamak için mi Suriye’de bulundunuz’ diye soracak bir savcı yok. Firma da gönül rahatlığıyla iddiaları reddediyor. Suriye’deki iç savaş, Türkiye’yi ne yazık ki çok yordu. ‘Emevi Camii’nde namaz kılma’ hülyası, yanlış kararlar, yanlış politikalar ülkemize büyük bedeller ödetti. Devlet akılla ve adaletle yönetilmezse, liyakatsizlik ve beceriksizlikte ısrar edilirse, bu kafayla gidilirse, ne yazık ki milletimiz bedel ödemeye devam edecek. 

FİNLANDİYA 300 EURO SORUŞTURMA KONUSU OLDU

Merkez Bankası’nda milletin kefen parası olan ihtiyat akçesine çöktüler. Merkez Bankası’nın eline, enflasyonla mücadelede; siyasetçinin müdahalesi olmadan bağımsız bir şekilde kullansın diye yasayla verilen döviz rezervleri, bir protokolle siyasetçilerin elinde oyuncak edildi. Rezervler suyunu çekti. Finlandiya’da, Başbakanlık konutunda 300 euro ödenen kahvaltı, soruşturma konusu oldu. Finlandiya halkı ‘300 euro nerede’ diye soruyor. Milletimiz adına, ‘128 milyar dolar nerede’ diye soruyoruz. Mahkemeler afişlerimizi toplatıyor. Araştırma önergeleri veriyoruz, AK Parti ve MHP oylarıyla reddediliyor. Finlandiya’da kişi başına düşen gelir 48 bin 981 dolar. Türkiye’de ise 8 bin 599 dolar. Bir Finlandiyalı, 6 Türk’ün gelirine sahip. Finlandiya, 300 euronun hesabını sorduğu için bugün dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Ama buradan bir kez daha söz veriyoruz. Bugün değilse yarın, bu ülkede de 128 milyar doların hesabı mutlaka sorulacak.   

GERÇEKTEN BU BÜYÜME NASIL OLDU?

Bugün de 2021 yılının ilk üç ayına ait milli gelir ve büyüme rakamları açıklandı. Her şeyden önce yıl olmuş 2021. Hâlâ TÜİK internet sitesinden veri indirmek, deveye hendek atlatmaktan daha zor. Rakamlara bakınca durum, Erzurumlu esnafın fıkrasına benziyor. Rakamlara bakıyorsunuz ‘hac farz olmuş’ ama cüzdana bakıyorsunuz, cüzdan ‘zekâta muhtaç.’ Bu yılın ilk üç ayı ile geçen yılın aynı dönemi arasında, gerçekten işsiz olan yurttaşlarımızın sayısı, 2 milyon 520 bin kişi artarak 10 milyonun üzerine çıktı. Ama bu dönemde, ekonomi de yüzde 7 büyüdü. Büyüme rakamlarında, izaha muhtaç gelişmeler var. İlk çeyrekte büyümenin yüzde 47’si hizmetler sektöründen geliyor. Ama söz konusu dönemde, bu sektörde çalışan sayısı 322 bin kişi gerilemiş. Gerçekten bu büyüme nasıl oldu? Bu sorunun cevabını merak ediyoruz.

ÜLKENİN ESNAFI ‘ERDOĞAN ŞAHSIM HÜKÜMETİNİN’ KEYFİNİ BEKLİYOR

Yarın haziranın ilk günü, tam kapanmanın üzerinden iki hafta geçti. Artık yeni bir açılma dönemi bekleniyor. Ama açılma nasıl olacak hala belli değil. Hafta sonu, ‘haziranda Kanal İstanbul’a kazma vuracağız’ diyenler esnaf için belirsizliği ortadan kaldıracak tedbirleri ve takvimi açıklamadı. Esnaf nefes alamıyor. ‘Kanal İstanbul’a kazma vuracağız’ diyenler, asıl kazmayı esnafın beline beline vurmaya devam ediyor. Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması bitecek mi? Müşteri nerede, nasıl kabul edilecek? Dükkâna müşteri kabul edilecekse, nasıl bir sınırlama olacak? Belirsizlik hâlâ sürüyor. Ha deyince dükkân açılmıyor. Çalışanı var, malzeme tedariki var, ciddi bir hazırlık süresi var. Ama şu saat olmuş ülkenin esnafı, hâlâ ‘Erdoğan şahsım hükümetinin’ keyfini bekliyor. 

SEÇİM ZAMANIDIR BU ZAMAN

Biz CHP olarak, siyaseti kötülükten arındırmaya hazırız. Küslükleri giderip bir olmaya hazırız. Birbirimizi anlamak için hoşgörüyle ve şefkatle kucaklaşmaya hazırız. Yol bulmak kolay, gönül bulmaya hazırız. Vakit tamam. Seçim zamanıdır bu zaman. Sandıktan kaçma, milletten korkma Erdoğan.  

Öztrak, basın mensuplarının sorularına da yanıt verdi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın “Kılıçdaroğlu’nun aday olacağını düşünmüyorum. Bilinmeyen bir adayla çıkacaklar” demesi için Öztrak, “Sayın Mahir Ünal mugalata yapmış. Bizi izlemeye devam etsin. Sayın Mahir Ünal, Millet İttifakı’nın adayını düşünmek yerine kendi adaylarının encamını düşünmesi gerekir” diye yanıtladı. 

'PARTİ DEVLETİ SİSTEMİNİN MİLLETE HAYRI OLMAMIŞTIR' 

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın “Parlamenter sisteme dönüş olmayacak” açıklaması ile ilgili olarak da Öztrak, şunları söyledi: 

“Bu kadar iddialı nasıl konuşuyorlar anlamıyorum. Bu sistem üç yıldır iş başında. Erdoğan şahsım hükümeti döneminde bu milletin cebi sürekli boşalmış, millet gün yüzü görmemiş. Bu sistemin millete hayrının olmayacağını milletimiz de anlamış vaziyette. Ama AK Parti ilgilileri hâlâ bu sistemi savunmanın peşindeler. Tek adam parti devleti sisteminin millete hiçbir hayrı olmamıştır, olmayacaktır. Türkiye’nin süratle yepyeni güçlü demokratik parlamenter sisteme geçmesi elzem hale gelmiştir” yanıtı verdi. 

Yeni anayasa çalışmaları ile ilgili soruya da Öztrak “Öncelik bu sistemin değişmesindedir” yanıtını verdi. 

'TEKNE PARTİLERİNDE EĞLENİYORLAR'

Gençlik ve Spor Bakanlığı personelinin İstanbul’un fethini kutlamak için sosyal mesafe kurallarına uymadan etkinlik yapması için de Öztrak, “Tüyü dikti denir. Lebalep kongreleri yetmedi. Gençlik kongrelerinde deve güreşleri tutmalar yetmedi. Tıklım tıklım protokol cenazeleri yetmedi. Şimdi sıra vur patlasın çal oynasın tekne gezintilerine geldi” dedi. 

Öztrak, “Gençlik ve Spor Bakanlığı, işsizlikten kırılan gençlerin haline kafa yoracağına tekne partilerinde eğleniyor. Bugün esnaf, kapanmalardan kısıtlamalardan başını kaldıramıyor. Bıçak kemiği delip geçmiş. Bunun nedeni bu sorumsuzluklar. Esnaf aylardır bu sorumsuzlukların bedelini ödüyor. Esnafın suçu ne” diye konuştu. 

'İÇİŞLERİ BAKANI AÇIKCA SUÇ İŞLİYOR' 

“10 bin dolar alan siyasetçi” tartışmasındaki sessizlik hakkında da Öztrak, “İçişleri Bakanı açıkça suç işliyor. Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi ne demek? Bu nitelikli suç. Hapis cezası var. İçişleri Bakanı’na düşen savcı çağırırsa bilgi vermek değil, derhal savcıya suç duyurusunda bulunmaktır. Aylık 10 bin dolar alan siyasetçi kimdir? Bunu mutlaka açıklanması gerekir. Meclis Başkanlığı’na, Cumhurbaşkanı’na da görev düşmektedir” dedi. 

'BERBEROĞLU DOSYASINDAN GİZLİLİK KARARINI KALDIRIN' 

Öztrak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın SADAT ile ilgili haberleri nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi hakkında soruşturma başlatması ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: 

“Olağanüstü günlerden geçiyoruz. Ülkeyi yöneten hükümetin gerçeklerden kaçmak gibi huyu var. Biz gerçekleri söylüyoruz. Kitapçıklarımız, afişlerimiz yasaklanıyor. Cumhuriyet Gazetesi gerçekleri söylüyor, savcılar hemen soruşturma başlatıyor. Ama gerçeklerin ortaya çıkmak gibi güzel bir huyu var. Artık herkes anlamalı ki bu ülkede gazetecilik yapmak suç değildir. Asıl suç gazetecinin işini yapmasının, halkın haber alma hakkının engellenmesidir. Milletimizin bir suç örgütü elebaşısından bilgi almak yerine mahkemelerde bulunan Enis Berberoğlu dosyası üzerindeki gizlilik kararını kaldırın. Oradan gerekli bilgileri alsınlar.” 

'VENEZUELA BÜYÜKELÇİLİĞİ KENDİSİNE PEK YAKIŞIR' 

Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın, Venezuela’ya test kiti ve maske dağıtmak için gittiğini söylemesi ancak gümrük kayıtlarında maske ve test kitinin olmaması hakkında ise şunları söyledi: 

“Ne demişler? Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Cumhuriyet Gazetesi, gazetecilik görevini yapmış. İddiasını kalkmış, belgeleriyle ispat etmiş. Fakat ticaret yapan evladı yerine neden Sayın Binali Yıldırım’ın konuştuğunu bir türlü anlayamıyorum. Madem konuştu gereğini yapma sırası kendisinde. Demokratik bir toplumda doğruları söylemeyen siyasetçilerin ne yapması gerektiği bellidir. Hiç endişe etmesin, saray kendisine bir büyükelçilik makamı uygun görür muhakkak. Venezuela büyükelçiliği de kendisine pek de güzel yakışır.”