CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Srebrenitsa Soykırımı'nın 26. yılında, soykırım kurbanlarını andı.

Öztrak, "Avrupa'nın göbeğinde gerçekleşen bu büyük mezalime, acımasız soykırıma tüm dünyanın seyirci kalmasını da unutmadık" dedi.

Kadıköy'de Surp Takavor Kilisesi'nde yaşananlarla ilgili konuşan Öztrak, "Kutsal mabetlere, ibadethanelere yönelik saygısızlıkları asla kabul edemeyiz. Bu münferit saygısızlığı da şiddetle kınıyoruz" diye konuştu.

Hakkını arayan Somalı madencilerin geçen hafta Ankara'ya sokulmadığını belirten Öztrak, memleketlerine dönerken trafik kazasında hayatlarını kaybeden Ali Faik İnter ve Tahir Çetin'i de andı. Öztrak, Somalı madencilere yapılan zulmün sonlandırılmasını istedi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülkenin uzun süre olağanüstü hal rejimi (OHAL) altında yönetildiğini dile getiren Öztrak, "Anayasa, yönetim sistemi, bu OHAL şartlarında değiştirildi. Ucube tek adam vesayet rejiminin inşası, OHAL şartlarında gerçekleştirildi. Şimdi Erdoğan şahsım hükümeti, ülkeyi bir sonraki seçimlere de beş yıldır kullandığı OHAL yetkileriyle götürmek istiyor. 31 Temmuz'da sona ermesi gereken OHAL yetkilerinin kullanım süresinin, bir torba yasayla üç yıl daha uzatılmasını hiç de iyi niyetli bulmuyoruz. Bu, milletin malına, mülküne kayyum eliyle dilediği gibi çökme, 'yargısız infaz' kılıcıyla devlet memurları üzerinde baskı kurma ve gözaltı sürelerini fiilen tutukluluğa çevirerek milleti sindirme girişimidir. Erdoğan bunu neden yapıyor? Çünkü Erdoğan artık sandıktan çıkamayacağını gördü. Millet iradesinin, yani sandığın terazisiyle nasıl oynayabilirim, diye kendince çareler arıyor" dedi.

"ÜÇ YILDA 1 MİLYON 113 BİN YURTTAŞIMIZ İŞİNDEN OLDU"

2018'de doların 4 lira 54 kuruş, bugün 8 lira 70 kuruş olduğunu hatırlatan Öztrak, "Türk lirası, dolar ve avro karşısında son üç yılda yüzde 50 değer kaybetti" dedi.

Merkez Bankasının kasasındaki 128 milyar doların, bankanın arka kapısından satıldığını belirten Öztrak, "Erdoğan şahsım hükümeti işbaşı yaptığında, Türkiye'nin milli geliri 892 milyar dolardı. Bu yılın ilk üç ayında 728 milyar dolara düştü. Erdoğan şahsım hükümeti, üç yılda millete 164 milyar dolara mal oldu" ifadelerini kullandı.

TÜİK'in mayıs ayı işsizlik rakamlarına değinen Öztrak, şöyle devam etti:

"TÜİK, Mayıs ayı işsizlik verilerini bugün açıkladı. Mevsim etkilerinden arınmış verilerle, gerçek işsizlik oranımız yüzde 27,2. Erdoğan şahsım hükümeti işbaşı yaptığında (2018) bu oran, yüzde 16,2 idi. Gerçek işsizlik üç yılda 11 puan birden artmış. Yine mevsim etkilerinden arınmış verilerle, Erdoğan şahsım hükümeti göreve başladığında, 5 milyon 528 bin kişi işsizdi. Şimdi 9 milyon 671 bin kişi işsiz. İşsizlerin sayısı, son üç yılda 4 milyon 143 bin kişi artmış. Bir ekonomi yönetiminin başarısı, çalışmak isteyen yurttaşlarına ne kadar iş imkanı sunduğuyla ölçülür. Erdoğan şahsım hükümeti yurttaşlarımıza iş yaratamadı. İşi olan yurttaşlarımızın işini de elinden aldı. Bu hükümet işbaşı yaptığında çalışan sayısı 28 milyon 957 bin kişiydi, 2019'da çalışan sayısı 28 milyon 243 bine düştü. Pandemi gelmeden millet işini kaybetmeye başladı. Bugün çalışan sayısı ise 27 milyon 844 bine geriledi. Üç yılda 1 milyon 113 bin yurttaşımız işinden oldu."

Merkezi Yönetim Borç Stoku Grafiği'ni göstererek, üç yılda devletin borcunun ikiye katlandığını belirten Öztrak, yurttaşların bankalara borcunun üç yılda 360 milyar lira arttığını, şirketlerin bankalara borcunun da 1,8 trilyon liradan 3 trilyon liraya sıçradığını söyledi. Öztrak, "Ülkede herkes gırtlağına kadar borçlu. Gelir artmazsa, işsizlik azarsa, hayat pahalılığı coşarsa bir de bunların üstüne millet, devlet borca batırılırsa ne olur? Elbette yoksulluk da şaha kalkar" dedi.

TÜRKİYE'NİN AFGANİSTAN'DA ASKER BULUNDURMASINA TEPKİ

Türkiye'nin Afganistan politikasını eleştiren Öztrak, "Sınırlarımıza hakim olamayan Erdoğan şahsım hükümeti, Afganistan'da Kabil Havalimanı'nı korumaya gönüllü yazılıyor. Niye? Hem ABD ile arayı düzeltmek hem de çarkları döndürecek para girişini sağlamak için. Hukukun olmadığı, can ve mal güvenliğinin olmadığı yere, ne sıcak para ne soğuk para gelir. Ne diyordu Erdoğan'ın yakın arkadaşı Soros? 'Türkiye'nin en önemli ihraç ürünü ordusudur.' Erdoğan, anlaşılan arkadaşını haksız çıkarmak istemiyor. Açıkça uyarıyoruz. Bu yanlıştan bir an evvel dönün. Herkes ardına bakmadan çekip giderken Mehmetçiğimizi Taliban'ın karşısına dikmeyin. Aksi halde Mehmetçiğimizin ayağına değecek her taştan sorumlu siz olursunuz" diye konuştu.

"FINDIĞIN TABAN FİYATINI 35 LİRA, BAYRAMDAN ÖNCE İLAN EDİN"

Karadeniz'de fındık fiyatının açıklanmasının beklendiğini, bu yıl verimin düşük olduğunu dile getiren Öztrak, üreticinin fındık taban fiyatının 35 lira olmasını istediğini söyledi. Öztrak, "Gelin Karadenizli hemşerilerimizi bayramda üzmeyin. Fındığın taban fiyatını 35 lira, bayramdan önce ilan edin" dedi.

Karadeniz'deki esnafın borçların en azından bir yıl faizsiz ertelenmesini istediğini belirten Öztrak, KOBİ'lerin, borçların alındıkları tarihteki faiziyle ötelenmesini talep ettiğini kaydetti.