Seçim sonucunu en iyi tahmin eden anket şirketlerinden METROPOLL, 7 Haziran sonrası yaptıkları araştırmada olası erken seçimde sonucun değişmeyeceğini ortaya koydu.

Özer Sencar'ın başında olduğu METROPOLL, 7 Haziran'dan önce son açıkladığı  araştırmada şu rakamları vermişti: AK Parti: 41... CHP: 27.2... MHP: 16... HDP: 11.5.

METROPOLL, bu sonuçlarla "sapması en az olan" araştırma şirketi oldu ve birinci oldu.

İkinci başarılı şirket: ANDY-AR... Üçüncü başarılı şirket: SONAR... Dördüncü başarılı  şirket: KONDA.

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Özer Sencar, 7 Haziran sonrası yaptıkları araştırmanın sonuçlarını da açıkladı.

Sonuç şu: AK Parti: 41.6... CHP: 25.1... MHP: 16.2... HDP: 12.9...

Özer, sonuçla ilgili "Bu tablo bize şunu gösteriyor: Erken seçimde de sonuç değişmeyecek" yorumunu yaptı.

Ahmet Hakan'ın köşesinde yer alan röportajdan bazı başlıklar şöyle:

* Önümüzdeki süreçte koalisyon kurma çabaları olacak. Bu görüşmelerdeki tutumlar, olası bir erken seçimde partilerin alacağı oyu etkilemez mi?

ÖZER SENCAR: Olumsuz davrananlar kaybeder, pozitif davrananlar kaybetmez. HDP'ye barajı Kürt oyları aştırdı ama...

* HDP oyları kimden aldı?

ÖZER SENCAR: Daha önce AK Parti'ye oy veren Kürt seçmenden 3.5 puan oy geldi HDP'ye. 1.5 puan CHP'den geldi. 1.5 de yeni seçmenlerden ve önceki seçimde sandığa gitmemişlerden geldi.

"VATANDAŞIN KAFASINDA BİR KOALİSYON MODELİ YOK"

* Yaptığınız araştırmada halka "nasıl bir koalisyon istiyorsunuz" sorusunu sordunuz mu?

ÖZER SENCAR: Evet, sorduk. Sonuç şu: AK Parti-MHP koalisyonuna yüzde 22.8 destek var. En yüksek desteği bu model alıyor. CHP-MHP-HDP koalisyonuna yüzde 20 destek var. AK Parti-CHP modeline ise yüzde 8 destek var.

* Bu rakamları nasıl yorumluyorsunuz?

ÖZER SENCAR: Hiçbir koalisyon modeli, yüzde 23'ten fazla destek almıyor. Halkımızın kafasına yatan net bir koalisyon modeli yok. Dolayısıyla herhangi bir koalisyon modeli, doğru ve ikna edici biçimde anlatılırsa halkın desteğini alabilir.

Çünkü halk, yeni bir seçim olsa bile oyunu değiştirmek niyetinde değil. O zaman mesaj şudur: Partiler, kendi aralarında anlaşarak bir koalisyon modeli çıkarsın.

* Yani halk koalisyon mu istiyor?

ÖZER SENCAR: Halkımız hiçbir partiye tek başına iktidar vermiyorsa... Bunun anlamı nedir? Tabii ki koalisyondur. "Koalisyonlar sorunludur" tezini bir tarafa bırakmak gerekir. Çünkü halk, son 4 yılda yaşadıklarına bakarak şunu gördü: Tek parti iktidarları da topluma çok kötü günler yaşatabiliyor. Bir de şu var: Toplumun yarısının yaşı 35'in altında. Bu insanlara siz "koalisyon çok kötüdür" tezini anlatamazsınız. Çünkü onların hafızasında koalisyon diye bir şey yok. Bu kitle, iktidarın son dönemdeki icraatına bakarak koalisyonu rahatlıkla kabul eder.

MHP KOALİSYONU OLURSA AKP'DEKİ SON KÜRT DE GİDER

* AK Parti ile MHP koalisyon kurarsa ne olur?

ÖZER SENCAR: Böyle bir koalisyon AK Parti içindeki son Kürt'ü de HDP'ye gönderir. Bu kaçınılmazdır. Hele 2 yıl gibi bir süre devam etsin, bir tek Kürt kalmaz AK Parti içinde.

* Kaybedeceği Kürt oylarını MHP'den alamaz mı?

ÖZER SENCAR: Zaten AK Parti, böyle bir koalisyonla MHP'ye kaptırdığı oyları vakumlamak istiyor. Bunu başarabilir. Çünkü böyle bir koalisyon kurulursa Bahçeli'nin öne sürdüğü şartların tümünün karşılanması mümkün olmayacaktır. Bu da MHP'den AK Parti'ye kaymalar olmasına yol açar.

* AK Parti neden kaybetti?

ÖZER SENCAR: Bunu halka sorduk. Cevaplar şöyle:

Yüzde 16: Cumhurbaşkanı'nın konuşmaları...

Yüzde 14: Yolsuzluklar...

Yüzde 7: Kürtlerin HDP'ye oy vermesi...

Yüzde 4: Başkanlık sisteminde ısrar...

Toplumun yüzde 51'i asıl sorumlunun Erdoğan olduğunu söyledi. AK Partililerin yüzde 17'si de sorumlu Erdoğan dedi.

(Kaynak: Hürriyet, Yazının tamamı )