HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki sokağa çıkma yasağı ile başlayan sivil ölümlerini ve yaşanan hak ihlallerini yerinde görmek için kente gitmek istemeleri esnasında özel harekat polisleri tarafından maruz kaldıkları saldırıyı İçişleri Bakanı Sayın Selami Altınok'a sordu.

Aydoğan, ilgili soru önergesinde; 3 Ekim'de Silvan halkıyla dayanışmak amacıyla kente doğru hareket ettiklerini ancak kendi heyetlerinin ve beraberlerindeki kitlenin Silvan’a sokulmaması nedeniyle kente 2 kilometre uzaklıkta bulunan bir benzin istasyonunda beklediklerini belirterek, o sırada çoğu yüzleri maskeli özel harekat timlerinin saldırısı ile karşılaştıklarını aktardı. Bulundukları alana gelen çok sayıda özel harekat polisinin otomatik silahlarla havaya ve sağa sola ateş ettiğini de belirten Aydoğan, maruz kaldıkları muameleyi önergede şöyle özetledi:

POLİSTEN VEKİLE: "ALÇAKLAR, KAFİRLER, HEPİNİZ GEBERECEKSİNİZ"

"Bu saldırı sırasında özel harekat amiri, yakın zamanda Yüksekova’da özel harekatçı olduğu belirtilen bir polis amirinin 52 inşaat işçisini yere ters kelepçeli olarak yatırıp, 'Ne yaptı lan size bu devlet? Türk’ün gücünü göreceksiniz' şeklindeki nutuklarına benzer şekilde 15 dakika boyunca, 'Siz bu devletten ne istiyorsunuz? Bu bayraktan ne istiyorsunuz? Bu bayrak sayesinde ekmek yiyorsunuz, bu bayrağa saygı göstermiyorsunuz. Hepiniz öleceksiniz, hepiniz gebereceksiniz, kimsiniz lan siz askerimizi, polisimizi şehit ediyorsunuz? Alçaklar, şerefsizler, kafirler!' ifadeler kullanarak bulunduğumuz alanı terk etmezsek öldürüleceğimiz söylemiştir.

Sonrasında saat 20.15 sıralarında kitle ile alandan ayrılmamızla birlikte 5-6 kez bulunduğumuz noktaya gelerek saldırı anındaki işyerlerlerine ait  kamera görüntülerini almaya çalışmışlarsa da başarılı olamamışlardır. 4 Ekim 2015 günü itibariyle avukatlarımız aracılığıyla Silvan Savclığı’na başvuruda bulunulmuş olup kamera görüntülerini alınıp silinmemesi için tedbir alınarak yasal işlem yapılmıştır."

"'HEPİMİZİN ÖLDÜRÜLMESİ' TALİMATINI KİM VERİYOR?"

Aydoğan, saldırıya ilişkin olarak İçişleri Bakanı Altınok'a verdiği önergede, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

* Silvan merkezine 2 km uzaklıkta içinde beklediğimiz bir benzin istasyonunun yüzleri maskeli özel harekat timlerince basılarak birlikte olduğumuz kitleye yönelik, yakın zamanda Yükseokova’da gerçekleşen “Ne yaptı lan size bu devlet? Türk’ün gücünü göreceksiniz” şeklindeki nutuklara benzer biçimde cinnet geçirmiş bir ruh hali içerisinde tam 15 dakika boyunca “siz bu devletten ne istiyorsunuz? Bu bayraktan ne istiyorsunuz? Bu bayrak sayesinde ekmek yiyorsunuz, bu bayrağa saygı göstermiyorsunuz. Hepiniz öleceksiniz, hepiniz gebereceksiniz, kimsiniz lan siz askerimizi, polisimizi şehit ediyorsunuz? Alçaklar, şerefsizler, kafirler!” şeklinde ifadeler kullandıktan sonra “en kısa zamanda bulunduğumuz alanı terketmediğimiz taktirde hepimizi öldüreceğim” diyen özel harekat amirinin kimliği tespit edilmiş midir?

* Özel harekat amirinin kimliği tespit edilmişse Bakanlığınızca adli ve idari soruşturma açılmış mıdır? Henüz hakkında adli bir soruşturma başlatılmamış ise gerekçesi nedir? Adli ve idari soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

* Özel harekat amirinin bizlere söylediği  ‘hepimizin öldürülmesi’ talimatı kim veya kimler tarafından verilmiştir?

* Yakın zamanda Yüksekova’da 52 inşaat işçisini yere ters kelepçeli olarak yatırıp, “Ne yaptı lan size bu devlet? Türk’ün gücünü göreceksiniz” diyen özel harekatçı olduğu belirtilen polis amirine ilişkin adli ve idari işlme başaltılmış mıdır? Başlatılmış ise bu hukuki süreç hangi aşamadadır? Henüz bir soruşturma başlatılmamış ise gerekçesi nedir?

(Demokrat Haber)