Ölümü şüpheli bulunarak mezarı açılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bedeninden alınan örneklerde yapılan analizlerde yüksek miktarda etkili bir zehir olan 'striknin kreatin' maddesi belirlendiği öne sürüldü.

Bugün Gazetesi'nden Güngör Ergün'ün haberine göre Adli Tıp uzmanları; kemik ilikleri, iç organ parçaları ve bedenin diğer yerlerinden alınan örnekleri masaya yatırdı. İnceleme sonucunda Özal'ın vücudunda yüksek miktarda 'striknin kreatin' maddesi bulunduğu iddia edildi. Uzmanlar, tahnit işleminde kullanılmayan 'striknin kreatin' maddesinin etkili bir zehir olduğunu vurguladı. Toksikoloji ve Adli Tıp uzmanları bu maddenin vücut fonksiyonlarını bozarak solunum yollarını felç ettiğini ve kalp krizine yol açtığını kaydetti. Fare ve köpekleri öldürmek için kullanılan zehrin yasaklandığını belirtiliyor.

Süreç, Devlet Denetleme Kurulu'nun raporunun ardından harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla başlatılmış, ailenin Özal'a ait saç tellerini vermemesi üzerine savcılık örnekler almak için mezarın açılmasına karar vermişti. Mezar 2 Ekim'de açılmıştı.

"18 YILDIR BİLİYORDUM"

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, Bugün gazetesinin iddiasını NTV’ye değerlendirdi.

Ahmet Özal şunları söyledi:

“Bana gelen bilgi yok. Basının beni aramasından öğrendim. Adli Tıp’tan herhangi bir bilgi almadım. Adli Tıp, raporu savcılığa verecektir. Zehirlenme ihtimali olabileceğini bana söylediler. Ben 18 yıldır bunun kavgasını veriyorum.

Babam Cumhurbaşkanlığı’ndan istifa edip siyasete girecekti, Kürt meselesinin çözümü için çalışıyordu, Türk Cumhuriyetleriyle ciddi bir ilişkisi vardı, hepsini bir araya toplamaya çalışıyordu. Özal’ın 1987 yılında uğradığı suikastin incelenmesini isterim.”

ADLİ TIP'TAN YALANLAMA

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, Özal'ın zehirlenmesiyle ilgili iddialar için "Haber nasıl çıktı fikrim yok, biz o maddeyi bulmadık" dedi.

Adli Tıp Kurumu Başkanı İnce, titizlikle ve bilimsel yöntemlerle çalıştıklarını ve rapor hazırlayıp önümüzdeki ay Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndereceklerini söyledi. Raporu kendilerinin açıklamayacağını bu inisiyatifin Cumhuriyet Başsavcılığı'nda olacağını da sözlerine ekledi.