CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Afrin operasyonunda işbirliği yaptığı Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Suriye’deki hangi muhalif gruplardan oluştuğuna ilişkin Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) bilgi edinme yoluyla yönelttiği soruya, Milli Savunma Bakanlığı’ndan ‘devlet sırrı’ denilerek yanıt verilmedi.

BİMER’in yanıtına tepki gösteren CHP’li Emir, “Bir yandan ‘devlet sırrı’ diyorlar diğer yandan ÖSO’yu, tarihin en meşru vatan savunmalarından birini veren Kurtuluş Savaşımızdaki Kuvayı Milliye’ye benzetiyorlar. İşleri güçleri, gerçekleri saklamak ve halkı kandırmak için büyük büyük laflar etmek. ÖSO nasıl Kuvayı Milliye değilse, birilerinin gizli, kapaklı, kirli ilişkileri de ‘devlet sırrı’ değildir” dedi.

CHP’li Emir, 30 Ocak 2018 tarihinde BİMER’e, ÖSO ile ilgili sorular yöneltti:

* Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı’nda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında, Suriyeli rejime muhalif hangi gruplar bulunmaktadır, bunların isimleri nedir?”

* Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altındaki grupların Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü bir operasyon kapsamında görev almasının yasal dayanağı nedir? Bu konuda hangi kurum, hangi kuruma ne zaman yetki vermiştir?

* Silah verilen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarına verilen silah ve mühimmatlar, harekât bittikten sonra alınacak mıdır?

* Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları, Türkiye’ye giriş çıkış yapmakta mıdır? Yapmaktaysa hangi şartlarda giriş çıkış yapabilmektedirler?

7 Şubat 2018 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı, BİMER üzerinden bu sorulara yanıt verdi.

Milli Savunma Bakanlığı Özel Kalemi’nden verilen söz konusu yanıtta şöyle denildi:

“Sayın Murat EMİR,

1. Bakanlığımız Özel Kalem Müdürlüğüne intikal eden elektronik başvurunuz incelenmiştir.

2. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 16.Maddesine göre ; " Açıklanması halinde Devletin emniyetine, dış ilişkilerine, millî savunmasına ve millî güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla Devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır." hükmüne amirdir.

3. Bu kapsamda başvurunuzda belirtilen hususlar 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışındadır.

Bilgilerinize.”

CHP’li Emir, Milli Savunma Bakanlığı’ndan gönderilen sorularının karşılığının olmadığı söz konusu yazıya tepki göstererek, şu değerlendirmede bulundu:

“AKP’nin yönetim anlayışında karşılaştığımız temel sorunların başında, devlet yönetiminin şeffaflıktan uzaklaştırılması geliyor. Kendi görüşlerinden olmayan kişi ve kurumlara yönelik her türlü gizli bilgiyi kamuoyuyla paylaşarak, itibarsızlaştırma siyaseti yürütenler, kamuoyunun doğrudan ve doğru bilgi sahibi olması gereken konularda kapalı kutuya dönüşüyor ve ‘devlet sırrı’ söyleminin arkasına saklanıyor. ‘Devlet sırrı’ dedikleri, özellikle gazetecilerin yargılanması için bir araçken, kendilerine geldiğinde adeta kalkan oluyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihi için en kritik kararların alındığı; savaş atmosferinde yaşadığımız, her gün şehitlerimizin geldiği günlerde ana muhalefet partisinin bir milletvekili olarak ‘Bu ÖSO kimlerden oluşuyor’ diye soruyoruz, karşımıza ‘devlet sırrı’nı çıkartıyorlar. Bir yandan ‘devlet sırrı’ diyorlar diğer yandan ÖSO’yu, tarihin en meşru vatan savunmalarından birini veren Kurtuluş Savaşımızdaki Kuvayı Milliye’ye benzetiyorlar. İşleri güçleri, gerçekleri saklamak ve halkı kandırmak için büyük büyük laflar etmek. ÖSO nasıl Kuvayı Milliye değilse, birilerinin gizli, kapaklı, kirli ilişkileri de ‘devlet sırrı’ değildir.”​

Kaynak: BirGün