HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerde neden cenazelerin defin işlemine izin verilmediğini sordu.


Cizre ve Silopi’de öldürülenlerin cenazelerinin kaldırıldığı Şırnak Devlet Hastanesi morgunda yer kalmadığı için cenazelerin üst üste konulduğunu belirten Baydemir, “Daha vahimi ise, Silopi’de 19 Aralık 2015’te öldürülen Axin Kanat (16), Reşit Eren (17), Şiyar Özbek (25) ile 21 Aralık 2015’te vurulan Mehmet Mete (11) ve dört gün önce öldürülen Hasan Sanır (73) adlı sivil yurttaşların cenazelerinin halen sokaklarda bulunması ve aileleri tarafından alınamamasıdır” dedi. 

Cenazelerin sokaklardan alınıp defin işlemine neden izin verilmediğini soran Baydemir Bakan Ala’ya şu soruları yönelti:

* Başta Cizre ve Silopi olmak üzere sokağa çıkma yasağının uygulandığı yerleşim yerlerinde, yasal bir hak olmanın yanı sıra, İslami değerlerimizin gereği olan defin işlemlerinin yurttaşlar tarafından yerine getirilememesinin hukuksal gerekçeleri nelerdir?

* Silopi ve Cizre olmak üzere, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerleşim birimlerinde, yaşamını yitiren yurttaşların defin hakkının gasp edilmesinin önüne geçmek için bir girişimde bulundunuz mu? Bulunmadı iseniz, bulunacak mısınız?

* Defin işlemlerinin gerektiği gibi yapılabilmesi için, tek çözüm olan, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına dair bir girişiminiz olacak mıdır? (İMC TV)