HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir’e, polislere “hakaret” ettiği iddiasıyla 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verildi. Hakim, Baydemir’e verilen cezayı ertelemedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili ve Parti Sözcüsü Osman Baydemir hakkında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu 2012 yılında, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) cezaevlerindeki açlık grevine dikkat çekmek amacıyla düzenlemek istediği mitingin yasaklanması nedeniyle gittiği Valilik önünde, polislere “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği” iddiasıyla, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın karar duruşması görüldü.

Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Baydemir katılmazken, avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir hazır bulundu. Yapılan yoklamanın ardından söz alan avukat Yalçındağ, olay günü polislerce darp edilen Hüseyin Bardakçı ve Baydemir’in yanında bulunan İrfan Uçar’ın tanık olarak dinlenmesi yönündeki talebini, yargılamaya yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddetti.
 
DOKUNULMAZLIĞI KALKTIKTAN SONRA POLİS ŞİKAYETÇİ OLDU

Ardından davanın esası hakkında savunma yapan Yalçındağ, davanın soruşturma ve kovuşturma aşamasında eksikler olduğunu söyledi. Yalçındağ, hakaret suçunun oluşabilmesi için suçun belli bir kişiye yönelik olması gerektiğini belirtti. Olay günü müvekkilinin yanında bulunan HDK Diyarbakır Sözcüsü Hüseyin Bardakçı’nın burnunun polislerce kırılması nedeniyle müvekkilinin polislere suçlama konusu yapılan sözleri sarf ettiğini hatırlatan Yalçındağ, bu durumun haksız tahrik oluşturduğunu ve bunun göz ardı edildiğini söyledi.

Müvekkili, Baydemir’in yasama dokunulmazlığı kalktıktan sonra polislerin şikâyetçi olduğunu, daha önce böyle bir şikâyetlerinin olmadığına dikkat çeken Yalçındağ, toplumsal olay sırasında sözlerin kime yönelik sarf edildiğinin net olarak belirlenemeyeceğine işaret etti. Yalçındağ, müvekkilinin üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatını istedi.
 
Kararını açıklayan hakim, “Hakaret” suçunu işlediği iddiasıyla Baydemir’i 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasını çarptırdı. Hakim, Baydemir’in başka bir suçtan aldığı para cezasını gerekçe göstererek, cezayı ertelemedi. Karara tepki gösteren avukat Yalçındağ, kararı temyiz edecek.