HDP Heyeti ile hükümetin Dolmabahçe Başbakanlık ofisinde yaptığı görüşmenin ardından PKK’ye silah bırakmak için kongre toplaması çağrısı yapıldı. HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in okuduğu açıklamada çatışmasızlık vurgusu yapıldı.

Birkaç gün önce Kandil'de KCK yöneticileri ile bir araya gelen HDP İmralı Heyeti, bugün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında ortak basın toplantısı yapıldı.

PKK'YE 'KONGRE TOPLAMA' ÇAĞRISI

Ortak açıklamada, ilk olarak HDP'li Sırrı Süreyya Önder konuştu. Önder, Abdullah Öcalan'ın, PKK'ye bahar aylarında olağanüstü kongre çağrısı yaptığını duyurdu, "Öcalan bu kongrede silahlı mücadele yerine demokratik siyasetin yer alması gerektiğini söylüyor" dedi. Önder, Öcalan'ın çağrısını şöyle aktardı:

"Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."

YALÇIN AKDOĞAN: SÜREÇTE ÖNEMLİ BİR AŞAMAYA GELİNDİ

'Çözüm sürecinde önemli bir aşamaya geldik'' diyen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise şunları söyledi:

"HDP, dün İmralı’da bir görüşme gerçekleştirdi. Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz. Analar ağlamasın diye sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır. Özgüven içinde tartışmaktan geri durmamamız gerekiyor.

Çözüm sürecinin akşamdan sabaha bitmeyeceğini biliyoruz. Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı bir çok köklü ve kronik sorunun çözümüne önemli bir fırsat olarak görüyoruz."

10 MADDELİK TASLAK METİN

Tarafların ortak açıklama yapacağı yönündeki iddialar daha önce de gündeme geldi ancak beklenen tarihlerde böyle bir açıklama olmadı.

Son olarak Selahattin Demirtaş, 10 maddelik taslak metin üzerinde hükümetle anlaşmazlık yaşandığını ve sürecin krizde olduğunu söylemişti.

Hükümet tarafı PKK’den silahların bırakılmasıyla ilgili açıklama yapmasını isterken, Kandil’in önceliği ise PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sunduğu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası olarak belirlediği 10 maddelik paketin kabul edilmesi ve müzakerelere geçilmesi. Söz konusu 10 madde şunlar:

1.    Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği

2.    Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması

3.    Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

4.    Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar

5.    Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

6.    Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı

7.    Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri

8.    Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri

9.    Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması

10.  Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.