EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, “Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifaları bir kez daha göstermiştir ki, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst komuta kademesi, ordunun sivil siyaset üzerindeki vesayetinden taviz vermek ve egemenlik alanlarını terk etmek istememektedir. Direncin nedeni budur. Tutuklu generallerin terfi ettirilmek istenmesindeki ısrara ve Ege Ordu Komutanı’nın mahkemeye çağrılmasına verilen tepkiye bakıldığında da bu çok açık bir biçimde görülmektedir” dedi.

Ordunun bir an önce esas ve tek görevi olan yurt savunmasına çekilmesi ve kendi kadrolarını yetiştirme politikalarını da bu perspektif doğrultusunda gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Ferdan Ergut, “Öte yandan yaşananlar, hukuk sistemimizin evrensel demokratik ilkeler çerçevesinde acilen yeniden yapılandırılması gereğini bir kez daha göstermiştir. Bariz hak kayıplarına yol açan uzun tutukluluk süreleri ve savcıların yıllar süren iddianame hazırlama alışkanlıkları gibi adil yargılanma hakkını ihlal eden uygulamalara bir an evvel son verilmesi gerekiyor” dedi.

Ferdan Ergut, bu süreçten çıkarılması gereken dersleri, Türkiye’nin demokratikleşmesi yönünde değerlendirmek gerektiğini belirterek, “artık ordu, siyasetle bilek güreşinden vazgeçmelidir” dedi.

DEMOKRAT HABER