Eda Yıldırım / Evrensel

"Taylan’ın adalet duygusu onu hedef haline getirdi. Çünkü iktidar adalet duygusu olan herkesten rahatsız.” Bu sözler, RedHack operasyonundan önce serbest bırakılmasına rağmen önceki gün savcının itirazı sonucu tutuklanarak Metris Cezaevine gönderilen Taylan Kulaçoğlu’nun ablası Özen Kulaçoğlu’na ait.

Kulaçoğlu, geçtiğimiz hafta Oyuncu Barış Atay’ın da aralarında olduğu 14 kişiyle birlikte gözaltına alınmış daha sonra çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı. Abla Kulaçoğlu’yla Taylan’ın Metris Cezaevine götürülmek üzere Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’ndan çıkartılmasından hemen sonra konuşuyoruz. Beyoğlu’da bir restoran işletiyor. Taylan adliye çıkışında, söylediği “Başımız dik” sözlerini abla Kulaçoğlu’dan da işitiyoruz. Abla Kulaçoğlu hangi delile dayanarak Taylan’ın RedHack’le bağlantısının olduğunu sorarak, “Taylan herkes kadar iyi bilgisayar kullanabilir ama sosyal medyayla hiçbir bağı yoktu. Ne Facebook ne de Twitter hesabı vardı” diyor.

Taylan’ın İnternet’le ilişkisinin sadece gazetelere bakmak olduğunu vurgulayarak, “Onlara bir ‘manyak’ gerekiyordu. Gerçekten kardeşim de adalet ve iyilik konusunda manyaktı. Bu konuda kefil olabileceğim tek insandır” diyor.

HERKES OLAĞAN ŞÜPHELİ

Siber polis, savcılık sorgusunda RedHack Lideri ‘Manyak’ dedikleri kişinin, İnternet üzerindeki bir sohbet odasında Fransa’da yaşadığı, iyi bilgisayar kullandığı, kısa süre öncesinde dedesini yitirdiği, dedesinden kalan mirasla askerlik için gereken parayı karşılayacağı yönündeki konuşmalarına ulaştıklarını ileri sürerek, bu kriterlere uyan 6 bin 800 kişi arasından Taylan’a ulaştıklarını söyledi.



Abla Kulaçoğlu, bu iddialara, “O zaman IPhone olan herkes de potansiyel suçlu. Bu durumda hepimizi alabilirler” diye ateş püskürüyor. Dedesinin iki yıl önce yaşamını yitirdiğini, memur emekli dededen kendilerine herhangi bir miras kalmadığını ifade ederek, “Babam Fransız vatandaşı. Taylan’da öyle. O yüzden askerlik sorunu yok. Ayrıca Taylan Fransa’da vücudunun yüzde 80’i felç olan babamın bakımıyla meşgul” diye ekliyor.

BU YARGI ‘N.Ç.’YE RIZASI VAR’ DEDİ

Taylan’ın önce serbest bırakılmasının sonra tekrar tutuklanmasının bağımsız yargının ürünü olmadığını da vurguluyor abla Kulaçoğlu, “N.Ç. davasında 13 yaşındaki kız için ‘Rızası var’ diyen bir yargıyı kabul etmiyorum ve o yargıya güvenmiyorum. Tutuklamanın gerekçesinde ‘delillerin karartılma ihtimali’ olduğunu söylüyorlar. Evden alınan bilgisayar, flash bellek ve sim kartlar zaten poliste. Delil bunlarsa nasıl kararacak” diye soruyor.

“Bu yargının vicdanı yok. Biz ise vicdanlara seslenmek isteyen bir aileyiz” diyen Kulaçoğlu, insanların Taylan’ı unutmamalarını ve ona sahip çıkmalarını istiyor.

‘ASIL SUÇ BU BELGELERİ SAKLAMAK’

Redhack tarafından yayımlanan belgelerin halktan saklanan belgeler olduğunu da söylüyor abla Özen Kulaçoğlu ve şöyle devam ediyor: “Bu belgeler halkı ilgilendiren belgelerdir. Bu yüzden ülkeye zarar verenler bu belgeleri yayımlayanlar değil onları saklayanlardır.

Kulaçoğlu Aynı zamanda müzisyen olduğunu ve Gezi eylemlerine de enstrümanıyla katıldığını belirterek, “Benim dükkanım Beyoğlu’da sürekli gazlanan sokakta. Burada insanların polis tarafından nasıl darp edildiğini bizzat gördüm. Bu yüzden Taylan bu suçlamaları yapmış olsa sevinirim zaten. Sonuçta ortada bir haksızlık var. Oturup evimde kendimi yiyeceğime böyle bir yeteneğim olsa kullanırdım. Bunu herkes yapmalıdır zaten” diyor.