Abdullah Öcalan'ın mektubunu Federe Kürdistan Başkanı Mesut Barzani'ye iletmeye giden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, KCK yetkilileri ve Federal Kürdistan Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani'yle de görüştü.

Sırrı Süreyya Önder ve Leyla Zana temaslarına ilişkin Erbil’de (Hewler) bir basın toplantısı düzenledi.

BDP Hewler Temsilciliği'nde düzenlenen toplantıda konuşan Önder, Öcalan'ın bir halkın lideri olduğuna dikkat çekerek, "Biz burada bir halkın önderinden bahsediyoruz. Bu sürecin önemli aşamalarından bir tanesi de Kürt partileri ve güçleri arasındaki birliktir. Sayın Öcalan halkların özgürlüğü için büyük bir çaba içerisinde ve Kürtler arasında da barışın olmasını istiyor" diye konuştu.

Önder, Öcalan'ın Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani'ye gönderdiği mektuba ilişkin ise "Sayın Öcalan, Sayın Barzani'ye barış ve özgürlüğün oluşmasını temenni etti. Kürt Ulusal Kongresi'nin gerçekleşmesini istedi" diye konuştu.

Barzani’nin de Öcalan’a mektup yazdığını dile getiren Önder, mektubu Öcalan’a götüreceklerini kaydetti.

Düzenlenmesi planlanan Ulusal Kürt Kongresi hakkında Barzani ile fikir alışverişinde bulunduklarını aktaran Önder, kongrenin önündeki engellerin, aşılması zor olmayan engeller olduğu söyledi. Bir soru üzerine Sırrı Süreyya Önder, Barzani’nin Ulusal Kürt Kongresi Başkanı olabileceğini ifade etti.

Suriye'de kurulan Kürt kantonları hakkında Barzani'den destek alıp almadıkları sorusu üzerine Önder: "Rojava çok genel bir başlık altında ve Kürtlerin ulusal birliği kapsamında değerlendirildi. Bu konuda derinlemesine bir görüşmemiz olmadı. Gündemimiz bu değildi. Şüphesiz bu konuşulacak konulardan biridir. Ama esas olarak Ulusal Kürt Kongresi’nin hazırlık komisyonun yürütebileceği bir çalışmadır." dedi.

Sırrı Süreyya Önder, Mesut Barzani’nin ardından KCK yetkilileri ve Neçirvan Barzani ile de görüşmelerde bulunduklarını belirtti, görüşmelerin devam edeceğinin sinyallerini verdi.

ÖCALAN'IN KASETİ

İP tarafından yayınlanan Öcalan’ın montajlanmış sorgu görüntüleri ile ilgili de konuşan Önder, Öcalan ile yaptıkları görüşmede bu konunun gündeme geldiğini ifade etti. Önder Öcalan’ın kasetleri gladyonun montajlayarak servis ettiğini söylediğini dile getirdi.

Bir soru üzerine söz alan Zana ise hala siyasi yasaklı olduğunu ifade etti. Leyla Zana,”Bütün Kürt siyasi partiler benim için çok değerli. Sonuçta kurulan her parti kendi halkına hizmet için kurulmuştur. Ama üzülsem mi sevinsem mi bilmiyorum, bilmeniz gerekir ki ben hala siyasi yasağı olan bir siyasetçiyim. Parlamenter olabilirim, halkımı temsil edebilirim ama bir partide görev alamıyorum. Ama eğer görev alabilmiş olsaydım, şu anda BDP' de görev alırdım” dedi.

Leyla Zana, Kürtlerin meşru haklarına kavuşmaları için kendilerinin bir köprü görevi üstlendiklerinin belirtti. Zana, Öcalan'ın mektubunu Barzani'ye ilettiklerini ve cevabını da Öcalan'a ulaştıracaklarını söyledi. Zana, Öcalan'ın tüm Federe Kürdistan Bölgesi halkına ve yetkililerine selam gönderdiğini de ekledi.