Ercan Jan Aktaş/ Demokrat Haber

Sosyal bilimci Bilgesu Sunar Vicdani Ret Derneği’nde basın açıklaması ile vicdani reddini açıkladı. Şervan Erin ve Emrecan Demir ise, basın toplantısına gönderdikleri mesajla vicdani redlerini açıkladı.

Basın açıklamasına Bilgesu Sunar’ın aile üyeleri, arkadaşları ve Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanları Merve Arkun, Oğuz, Sönmez, vicdani retçiler Ercan Jan Aktaş, Yannis Vasilis Yaylalı, Onur Erem, akademisyen Ebru Sevgili katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Merve Arkun; “Dernek olarak iki yıla yakın bir zamandır çalışmalarımızı sürdürüyoruz, derneğimizde ilk vicdani ret açıklaması olması açısından önemli buluyoruz. Her zaman bu ülkede yaşanan şiddet iklimine, militarizme karşı olduk, karşı olanların yanında olduk, bundan böyle de bu tavrımız devam edecektir” dedi.

Bilgesu Sunar ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Ben bugün ABD'de siyaset Bilimi doktorası yapan bir TC. vatandaşı olarak dünyanın her yerindeki vicdani retçilerle birlikte, dünyanın neresinde olursam olayım, korkunun bin bir türlüsünün varlığının karşısında yılmadan anti-militarist bir akademisyen olarak var olacağım. Gücümü militarizme ve silah sanayisine dönüştürmeyeceğim. Beni ve tüm vicdani retçileri yalnız bırakmayın. Her canlının sözü olduğu, tüm dünyaların içine sığdığı bir dünyada, tek silahın söz olduğu bir yaşam istemek suç değildir ve bir haktan çok insanlık ödevidir”.

Basın açıklamasının devamında Vicdani Ret Derneği’nden Gökhan Soysal, derneğe mail yolu ile iletilen Şervan Erin ve Emrecan Demir’in vicdani ret açıklamalarını okudu. 

Şervan Erin açıklamasında: “Bu belge ile askerlik hizmetini yapmayı reddettiğimi ilan ediyorum. '1.80 boyundaki oğlumun parçalanmış bedenini küçük bir poşete sığdırdım' diyen annenin acısını gördükten sonra bu fotoğrafı meydana getiren bir kurumun parçası olmayı reddediyorum’’ dedi.

Emrecan Demir ise mesajında; "Emperyalistlerin kullandığı bir kukla olmayacağım. NATO üyesi bir ülkenin askeri olmak zorunda değiliz. Ben NATO karşıtıyım. Kardeş kanı dökmeyeceğim ve haksızlıklara karşı çıkacağım. Ret hakkımı kullanıyor ve reddediyorum." ifadelerini kullandı.