Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba 28 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek İLKSAN seçimleri öncesi Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yanıtlanması isteği ile TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

 

Ağbaba, Bakan Dinçer’e “Yıllık 90 Milyon lira geliri olan bir sandık nasıl olur da 1 Milyar 500 milyon lira zarar eder? İLKSAN’ı kapatmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

Ağbaba’nın soruları şu şekilde :

“İlkokul Öğretmenleri Yardım Sandığına (İLKSAN) öğretmenler, neden zorla üye yapılmaktadır? Hangi çağdaş ülkede bir meslek mensubu zorla bir yardım sandığına üye yapılmaktadır?

 

İLKSAN tarafından yürütülen ticari faaliyetler nelerdir? Hangi  şehirde hangi ticari faaliyetler yürütülmektedir? 2002- 2012 yılları arasında yürütülen ticari işlemlerde  kâr- zarar durumu nasıldır?

 

2011 Yılı denetim raporunda İLKSAN ‘ın ticari faaliyetlerini sonlandırılması istenmektedir. İLKSAN’ı zarara uğratan ticari faaliyetlerin sonlandırılması  denetim raporunda açıkça istenmesine rağmen , ticari faaliyetler neden ısrarla devam ettirilmektedir?

 

2011 yılı faaliyet raporunda İLKSAN’ın 1 Milyar 500 milyon liralık zararı olduğu belirtilmektedir. Yıllık 90 Milyon lira geliri olan bir sandığın bu kadar zarar etmesi bakanlığınızca nasıl değerlendirilmektedir?

 

İLKSAN Yönetim Kurulunun; 3’ü üyeler arasından seçilen delegelerden, 4’ü MEB tarafından seçilen  bürokratlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla kararların neredeyse tamamı MEB’nin isteği doğrultusunda alınmaktadır. Yardım sandığında bürokrat ağırlığı hangi gerekçe ile ortaya çıkmıştır? Bu durum İLKSAN ile ilgili ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına Bakanlığınızın ortak olması anlamı taşımamakta mıdır?

 

İLKSAN’dan ayrılmak isteyen bir öğretmene hak edişinin yıllar sonra verildiği doğru mudur? Doğru ise bunun sebebi nedir?

 

Eğitim emekçilerinin yıllardır tasfiye edilmesini istedikleri İLKSAN’ın kapatılması düşünülmekte midir?”

 

Sultan KILIÇ / Demokrat Haber Malatya